"Caviargate". Suspiciuni de corupţie în favoarea Azerbaidjanului

Data actualizării: Data publicării:
Azerbaijan F1 Grand Prix
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și soția sa | Foto: Getty Images

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a stabilit că există ''o puternică suspiciune'' faţă de mai mulţi dintre ei, a anunţat duminică APCE, într-un comunicat, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Azerbaijan F1 Grand Prix
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și soția sa | Foto: Guliver/Getty Images

Comisia de anchetă ''a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului'', în scandalul cunoscut sub numele de ''Caviargate'', se arată în comunicat.

Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost ''cumpăraţi'' de autorităţile azere în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică.

Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Potrivit Agerpres, reşedintele APCE, Michele Nicoletti, a declarat că ''parlamentarii implicaţi sunt invitaţi să-şi suspende activitatea cât timp o comisie le va examina situaţia caz cu caz''.

Printre parlamentarii acuzaţi în raport se află Eduard Lintner, fost deputat german din partea Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, şi Karin Strenz, membră a CDU, dar retrasă din delegaţia germană la APCE.

Raportul făcut public duminică seară numără peste 200 de pagini şi a fost elaborat de trei experţi, fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguičre, britanicul Nicolas Bratza, fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi jurista suedeză Elisabet Fura.

Publicarea raportului a intervenit în ajunul deschiderii sesiunii de primăvară a APCE, la care participă 324 de parlamentari din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, printre care şi cele 28 ale Uniunii Europene. 

În document apare şi numele unui politician român, deputatul liberal Cezar Florin Preda (Florin Preda în document - n.r.), caracterizat, printre altele, drept prieten al Azerbaidjanului. O problemă, sugerează raportul, în condiţiile în care policitianul a deţinut calitatea de co-raportor pe problematica drepturilor omului în acea ţară.  Raportul AICI.

"Este un raport despre raportorii din 2001 până acum. În dreptul meu spune că nu au ce să-mi reproşeze decât codul de conduită, că nu am avut o prezenţă care să demonstreze că m-am dus acolo să mă bat cu ei. Au adăugat că a fost familia mea la jocurile olimpice. Asta a fost înainte să fiu raportor, nu are nicio legătură. Ce pot să spun e că lipsa de comunicare dintre mine şi ei a condus la nişte chestii pe care nu le-au putut demonstra şi chiar le-au anulat. Şi-au dat seama că nu a fost aşa. Dar dacă eu eram acolo şi vorbeam cu ei presupun că nu mai scriau nimic, dar nu am avut şansa asta", a declarat Cezar Preda, într-un interviu acordaqt site-ului stiripesurse.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri