Cazul Skripal | Marea Britanie, susţinută de SUA și Franța la ONU

Data actualizării: Data publicării:
United Nations Security Council Discusses Syria
Foto: Guliver / GettyImages

Marea Britanie a fost susţinută de aliaţii săi, la reuniunea de miercuri a Consiliului de Securitate al ONU, unde s-a discutat despre implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal.

United Nations Security Council Discusses Syria
FOTO: Gulliver/Getty Images

Ambasadorul SUA, Nikki Haley, a avut un mesaj de susţinere pentru Marea Britanie din partea administraţiei Trump: „Ca să fim clari de la început: Statele Unite se declară solidare cu Marea Britanie. SUA cred că Rusia este responsabilă pentru atacul asupra două persoane din Regatul Unit în care s-a folosit o neurotoxină. Acesta este un moment definitoriu. De multe ori, statele membre spun că sunt împotriva folosirii armelor chimice indiferent de circumstanţe. Acum, un stat membru (membru ONU, n.r.) este acuzat că a folosit arme chimice pe teritoriul altui stat membru. Credibilitatea acestui consiliu nu va rezista dacă nu vom trage Rusia la răspundere”, a spus Haley.

Jonathan Allen, adjunctul ambasadorului Marii Britanii la ONU, a spus că Rusia „a încălcat Convenţia Armelor Chimice prin faptul că nu a făcut public programul Novichok”. „Doar acest lucru înseamnă că ar trebui să nu mai luaţi în seama ce auziţi despre posibilitatea ca alte ţări să fi moştenit această tehnologie. Aceasta nu a fost o infracţiune banală. A fost o folosire de forţă ilegală, o încălcare a cartei ONU, care reprezintă baza ordinii internaţionale”, a declarat Allen.

Trimisul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins acuzaţiile britanicilor şi a sugerat că este posibil ca Guvernul de la Londra să fi plănuit atacul pentru a „strica imaginea” Rusiei înaintea Campionatului Mondial de fotbal din această vară.

„Nu a avut loc nicio cercetare ştiinţifică şi nici nu am dezvoltat neurotoxina Novichok. Cea mai probabilă sursă a atacului sunt ţările care au făcut cercetări pentru aceste arme, inclusiv Marea Britanie”, a spus el.

Ambasadorul rus a a susţinut că scrisoarea prim-ministrului britanic Theresa May este, mai degrabă, „o ameninţare pentru un stat suveran”. „Scrisoarea conţine afirmaţii iresponsabile asupra cărora îmi este şi greu să comentez folosind limbaj diplomatic”, a spus el.

Ulterior, Nebenzia a declarat pentru reporteri că acest caz ar trebui judecat la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW): „Suntem pregătiţi să colaborăm”.

Jonathan Allen a subliniat că Marea Britanie a sesizat deja OPCW pentru a participa la investigaţie. El a descris dovezi semnificative care arată că neurotoxina Novichok a fost dezvoltată de Uniunea Sovietică şi a fost lăsată moştenire Rusiei.

Ambasadorul francez Francois Delattre a susţinut şi el Marea Britanie, oferind „susţinerea şi solidaritatea totală a Franţei pentru Marea Britanie”. „Am ajuns într-un nou stagiu: folosirea unei neurotoxine care nu a fost declarată la OPCW într-un spaţiu public pe teritoriul unei ţări europene”, a spus Delattre.

Londra urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury, a anunţat miercuri, în Parlament, premierul britanic Theresa May.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri