Ce ar însemna pentru Putin și Rusia dacă Erdogan ar pierde alegerile în Turcia? Dar pentru NATO?

Data actualizării: Data publicării:
erdogan si putin
Putin a considerat multă vreme că Erdogan este de încredere și are o relație foarte bună cu președintele turc. Foto: Profimedia Images

Alegerile prezidențiale de duminică au ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor dintre Turcia și Rusia, al cărei președinte, Vladimir Putin, este un aliat apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care candidează împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, principalul candidat al opoziției și liderul Partidul Popular Republican (CHP) de centru-stânga. 

Putin a subliniat luna trecută importanța relațiilor dintre cele două țări, în timpul unei ceremonii prin videoconferință cu Erdogan, la inaugurare primei centrale nucleare a Turciei. Centrala nucleară Akkuyu, investiție de 20 de miliarde de dolari, a fost construită și este deținută de Rosatom, compania nucleară de stat rusă.

În mesajul său, Putin a dat de înțeles că îl susține pe Erdogan în alegerile prezidențiale. Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, a spus Putin.

Centrala va furniza aproximativ 10% din necesarul de energie electrică al Turciei.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, ar câștiga alegerile încă din primul tur în fața președintelui Erdogan. Conform rezultatelor sondajului, Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi, în timp ce Erdogan ar obține doar 44,2%.

Se va schimba politica Turciei față de Rusia dacă Kilicdaroglu câștigă?

Rusia s-a concentrat pe consolidarea legăturilor economice cu Turcia în ultimii ani, comerțul bilateral dintre cele două țări depășind 62 de miliarde de dolari începând cu 2022, potrivit CNN. Legăturile dintre cele două țări s-au consolidat și la nivel militar când Turcia a cumpărat rachete S-400 de la Rusia în 2019. Turcia a fost, de asemenea, un pol pentru alte investiții rusești, inclusiv imobiliare și un refugiu sigur pentru mii de ruși care au fugit din țara lor în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei și a mobilizării pentru război.

Chiar dacă Kilicdaroglu va câștiga, politica Turciei față de Ucraina și Rusia va rămâne probabil aceeași, spune James Jeffrey, fost ambasador în Irak și Turcia, pentru Newsweek.

El a declarat că Turcia, cu Kilicdaroglu președinte, probabil se va asigura că „expansionismului rus este înfrânt, dar va evita provocarea  Rusiei sau subminarea legăturilor economice extrem de valoroase atât pentru Ankara, cât și pentru Moscova”.

Continuitatea liniei politice a Turciei față de Rusia se datorează parțial dependenței sale mari de energia și investițiile rusești care contribuie la economia sa aflată în dificultate. Turcia primește aproximativ 45% din gazul natural din Rusia împreună cu cantități masive de cărbune și petrol.

Iliya Kusa, analist de relații internaționale, a scris într-un raport recent publicat de Centrul Wilson că Kilicdaroglu nu are o poziție complet clară cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, consilierul pentru politică externă al candidatului opoziţiei, Unal Cevikoz, a declarat că Kilicdaroglu va menţine rolul Turciei de mediator între Ucraina şi Rusia dacă va câştiga alegerile prezidențiale.

Turcia a jucat mult timp un rol de mediator activ între Kiev și Moscova, țara intermediarând un acord pentru exporturile de cereale pe care ambele părți l-au semnat, atenuând criza alimentară globală care a rezultat în urma războiului lui Putin. Ankara a furnizat și drone Ucrainei, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar, anunțând anul trecut construirea unei fabrici în țara sa deținută de Baykar, o companie turcă care produce dronele „Bayraktar” folosite extrem de eficient de ucraineni împotriva trupelor invadatoare.

„Liniile generale ale politicii lui Erdogan vor continua [dacă Kilicdaroglu va câștiga] – sprijinul pentru Ucraina și rolul de mediator”, a spus Jeffrey. „S-ar putea ca Kilicdaroglu, la fel ca Erdogan, să nu aplice sancțiunile NATO asupra anumitor acțiuni comerciale și financiare ale Rusiei, deoarece turcii consideră că este o lovitură majoră pentru economia lor aflată în dificultate”, mai spune fostul ambasador.

Care vor fi relațiile Turciei cu NATO?

Deși Turcia a trimis drone în Ucraina, rămâne pe aceeași pagină cu Rusia în ceea ce privește opoziția față de unele valori occidentale. Însă, Kilicdaroglu încearcă să reconstruiască relațiile cu Europa și cu Statele Unite, care au fost subminate în timpul mandatului președintelui turc.

Îmbunătățirea relațiilor cu Occidentul ar putea deschide, de asemenea, ușa pentru aderarea rapidă a Suediei la NATO, căreia Erdogan i se opune.

„Kilicdaroglu va acționa probabil rapid pentru a aproba candidatura Suediei la NATO”, a spus Jeffrey, care a adăugat că candidatul opoziției s-a angajat să atenueze tensiunile țării sale cu SUA în ceea ce privește politicile est-europene.

Jeffrey a mai spus: „Kilicdaroglu, precum Erdogan, probabil va proteja interesele din străinătate față de greci, PKK și Armenia, ceea ce înseamnă unele fricțiuni cu SUA. Dar chiar dacă Erdogan va fi reales, relațiile probabil se vor îmbunătăți. El a fost într-un conflict cu Israelul, statele arabe și SUA de câțiva ani încoace, însă o mare parte din retorica sa dură anti-occidentală recentă este o politică electorală într-o țară în care SUA (și Europa) sunt nepopulare”.

Între timp, expertul în relații turco-ruse Evren Balta, președintele Departamentului de Relații Internaționale de la Universitatea Ozyegin, a declarat pentru Newsweek că victoria lui Kilicdaroglu va „simboliza” o revenire a relațiilor mai puternice ale Turciei cu Occidentul.

„Va fi momentul revenirii Turciei în Occident - în special în ceea ce privește valorile normative pe care le reprezintă alianța occidentală. Aceasta este o coaliție care s-a unit pentru a redemocratiza Turcia”, a spus Balta.

Ce ar putea pierde Putin dacă Erdogan este învins?

Putin a considerat multă vreme că Erdogan este de încredere pentru că are retorică și politici dure și pentru că are experiență în relațiile cu rușii, dar rămâne de văzut dacă îl va lua în serios pe Kilicdaroglu, spune James Jeffrey.

„Lui Putin îi place să aibă de-a face cu lideri pe care îi consideră puternici și previzibili chiar și atunci când îi bombardează aliații din Siria (Netanyahu) sau se opun Rusiei și aliaților direct sau indirect din Ucraina, Caucaz, Libia și nord-vestul Siriei (Erdogan). Nu cred că, pe baza cunoștințelor directe, Putin crede că Kilicdaroglu va fi mai dur cu el decât a fost Erdogan [în anumite situații]... Dar lui Putin din nou îi place să aibă de-a face cu oameni pe care îi cunoaște și care gândesc ca el. Acesta este Erdogan, nu Kilicdaroglu”, spune Jeffrey.

Eleonora Tafuro, cercetător la Centrul pentru Rusia, Caucaz și Asia Centrală de la ISPI, a declarat pentru Newsweek că, deși un parteneriat strâns între Putin și Erdogan este important pentru relațiile bilaterale, „reducerea relației dintre cele două țări la o relație între Putin și Erdogan ar fi o greșeală”.

„Putin îl susține cu siguranță pe Erdogan, dar ar fi gata să lucreze și cu Kilicdaroglu. Relațiile cu Turcia sunt vitale pentru el, mai ales acum. Și este puțin probabil să le piardă, chiar dacă Erdogan părăsește puterea”, a spus Tafuro.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri