Ce are de câștigat Rusia din noul plan propus de ONU pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
O navă care transportă cereale ucrainene trece prin Strâmtoarea Bosfor
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

ONU a propus ca Kievul, Moscova și Ankara să înceapă pregătirile pentru facilitarea tranzitului de amoniac din Rusia prin Ucraina. Planul a fost conceput în încercarea de a salva acordul privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit unei surse citate de Reuters.

Cât timp au loc pregătirile, ONU vrea să poarte discuții cu părțile implicate pentru extinderea acordului din Marea Neagră care a fost agreat în luna iulie a anului trecut astfel încât să fie incluse mai multe porturi ucrainene și alte tipuri de mărfuri, potrivit aceleiași surse.

Rusia a acceptat în mai ca acordul să fie prelungit încă două luni, dar a spus că inițiativa se va opri dacă nu i se respectă cerințele legate de exporturile de îngrășăminte și cereale din Rusia.

Ucraina și Turcia sunt de acord cu propunerea înaintată de ONU, dar Rusia nu a oferit încă un răspuns, potrivit sursei Reuters.

ONU a înaintat „o cerere oficială către liderii Ucrainei, Turciei și Rusiei cu o propunere pentru un algoritm specific care aduce beneficii tuturor părților [implicate] pentru a îmbunătăți drastic” munca la coridorul de cereale, a spus sursa.

„Ucraina și Turcia au confirmat că sunt pregătite să lucreze la algoritmul propus de Secretarul General. În același timp, până pe 30 mai, Rusia nu și-a dat acordul, în ciuda condițiilor favorabile prezente în algoritm”.

Oficialii ucraineni au spus că, începând de la mijlocul lunii aprilie, Rusia a limitat în mod excesiv munca depusă pentru asigurarea funcționării coridorului din Marea Neagră.

Rusia a negat acuzațiile și a cerut tuturor părților implicate să deblocheze tranzitul de amoniac prin portul ucrainean Pivdenii, din apropiere de Odesa, care a fost oprit după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Toate țările maritime pot acum să vadă ce poate să le amenințe porturile și țărmurile lor dacă Rusiei i se permite să blocheze navigația în Marea Neagră”, a spus Zelenski.

Autoritățile ucrainene au spus că ar avea nevoie de 30 de zile pentru a pregăti din nou conductele cu care este transportat amoniacul.

Kievul vrea să obțină garanții din partea Moscovei că acordul cerealelor va funcționa normal pentru a permite transportul de amoniac rusesc pe teritoriul ucrainean.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri