Ce discută rușii pe plaja din Crimeea, în timp ce beau bere și se uită după avioanele lui Putin

Data publicării:
turisti pe plaja in sevastopol
Pe plajele din Crimeea sunt mai puțini turiști ca niciodată. FOTO: Profimedia Images

Pe plajele din Crimeea sunt mai puțini turiști ca niciodată. Rușii care au ales să vină în vacanță aici, una dintre puținele posibilități pe care le mai au după sancțiunile impuse din cauza războiului, fac plajă în timp ce deasupra lor trec avioanele de război, iar în larg se văd navele din flota rusă. 

Alexandra Rumyantseva, din Rusia, se bronzează pe o plajă din Crimeea, în apropiere de Sevastopol. Îmbrăcată într-un costum de baie alb, privește de pe o stâncă spre un avion de luptă ar armatei ruse care zboară pe cerul fără niciun nor. Și totuși.... „Desigur, nu pot spune că sunt complet relaxată”, spune ea.

Frontul se află la aproximativ 300 de kilometri nord de Sevastopol - cel mai mare oraș din Crimeea și locul unde se află flota rusă de la Marea Neagră.

În ciuda luptelor din apropiere, femeia din Sankt Petersburg a ales să vină în vacanță cu soțul și cei doi fii în Crimeea, scrie The Moscow Times.

Invazia Rusiei în Ucraina, declanșarea sancțiunilor occidentale, întreruperea legăturilor aeriene cu Europa și creșterea problemelor economice au făcut ca multe destinații turistice populare în Europa să le fie interzise turiștilor ruși.

Nici să ajungi în Crimeea nu este însă ușor, din cauza închiderii spațiului aerian din sud, ca urmare a războiului. Așa că familia Alexandrei Rumyantseva a condus 2.500 de kilometri până a ajuns la destinație. Au mers pe un pod care face legătura între peninsulă și Rusia continentală, deși au auzit că este riscant. Oamenii vorbesc că podul ar putea fi aruncat în aer, așa că „mulți sunt îngrijorați”. În drum spre destinația de vacanță, Rumyantseva a văzut un convoi militar .

În Sevastopol, navele de război rusești sunt vizibile în depărtare, în timp ce turiștii se răcoresc în mare. În afară de nave și zgomotul ocazional provocat de avioane, nu sunt alte semne privind războiul.

Adolescenții se distrează sărind în apă de pe stânci, iar bărbații cu bustul gol beau bere și fac grătar. În centrul orașului, răsună muzică patriotică rusă, iar turiștilor li se oferă suveniruri cu litera Z. În această vară, în Crimeea sunt mai puțini turiști ca de obicei.

„Se pare că aici sunt în principal localnici”, spune Anna Zaluzhnaya, în vârstă de 28 de ani, venită pe plajă.

Cei care au mici afaceri locale, care se bazează pe turism, spun că resimt efectele războiului, deoarece acum peninsula este în mare parte izolată de lume din cauza sancțiunilor. Albert Agagulyan, în vârstă de 69 de ani, conduce un mic local de kebab pe o plajă din afara Sevastopolului. Pilot de vânătoare ieșit la pensie, bărbatul spune că nu își permite să-și trimită copilul în tabăra de vară anul acesta. „Oamenii nu vin aici, pentru că sunt speriați”, afirmă el.

Crimeea se învecinează cu regiunea de sud a Ucrainei Herson, acum controlată de Moscova. Regiunea de sud-est Zaporijie, parțial ocupată de armata rusă, este de asemenea, în apropiere. Kievul a spus că va recupera teritoriile sudice ocupate de ruși, iar oamenii din Crimeea se tem că nu este exclusă posibilitatea unor atacuri ale ucrainenilor acolo.

Deși unii preferă să nu discute despre politică, oamenii urmăresc cu atenție campania militară a Moscovei în Ucraina.

„Sunt foarte îngrijorat de aceste evenimente”, spune Viktor Borodulin , un inginer în vârstă de 77 de ani. El afirmă că este întristat în mod deosebit de scufundarea crucișatorului rus Moskva în aprilie. 

Borodulin vorbește cu nostalgie despre trecutul sovietic și povestește că a cumpărat fructe și legume din Hersonul ocupat de ruși, iar asta i-a adus „o mare bucurie”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri