Ce este metoda „sandvici” de combatere a corupției guvernamentale

Data actualizării: Data publicării:
sandvici

The Washington Post dedică o amplă analiză unei metode folosite în prezent în societate civilă din Ucrina în lupta împotriva corupției.

Modelul „sandvici” este o tehnică de a pune presiune publică pe forțele guvernamentale pentru a adopta reforme majore în domeniul anticorupției.

Pe scurt, metoda este un mix de activism și monitorizare. Atunci când organizațiile internaționale demarează programe pentru a îndepărta corupția la nivel guvernamental, ele caută să ofere sprijin politic și tehnic acelor actori reformatori din cabinetele guvernamentale pentru a forța impunerea unui set de reforme. Sau, în alte situații, își concentrează efortul pe linie perlamentară, susținând opoziția în alegeri.  

Cum Ucraina pare captivă într-un vid al reformelor, într-un vortex al cleptocrației, în care nu poate pătrunde niciun fel de influență unilaterală a organizațiilor internaționale, scrie The Washington Post, societatea civilă caută o altă breșă în sistemul corupt.

„Mecanica” este următoarea: activiștii ucraineni presează dintr-o direcție guvernul pentru a adopta reforme, sincronizându-și acțiunile cu cu organizațiile internaționale, care presează dintr-o altă direcție. Ca într-un sandvici. Capacitatea de monitorizare „la firul ierbii” a indiciilor de regres pe care o are în interior societatea civilă este întărită, la exterior, de fondurile și pârghiile politice ale comunității internaționale pentru a presa guvernanții.  

Acest tipar de acțiune civilă s-a dezvoltat pe fondul „Revoluției Demnității” din Ucraina, care a dus la căderea regimului lui Viktor Ianukovici, în februarie 2014, dar care, în ultimii trei ani, s-a dovedit a fi până la urmă, în materie de „disponibilitate” reformatoare a clasei politice de la Kiev, un fel de luptă cu morile de vânt.

Numai că acestă situație sificică a creat totuși ceva: o rețea de activiști ai societății civile și politicieni liberali care, în pofida tuturor obstacolelor, au reușit să determine un anumit progres.

Printre altele, a fost înființată o agenție independentă anticorupție pentru a investiga corupția de la cele mai înalte niveluri. Funcționarii publici sunt obligați acum să-și declare public averea an de an, declarații care au revelat în scurtă vreme prăpastia enormă dintre salariile funcționarilor și bogăția pe care a acumulat-o cea mai mare parte a clasei politice ucrainene.

Citiți aici analiza integrală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri