Ce impact va avea asupra mediului distrugerea barajului Kahovka. Sute de mii de hectare vor deveni deșert

Data publicării:
baraj (2)
Distrugerea barajului Kahovka va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei. Foto: Profimedia

Ministerul Agriculturii de la Kiev susține că distrugerea barajului Kahovka va inunda zeci de mii de hectare de terenuri agricole din sudul Ucrainei și ar putea transforma în deșert cel puțin 500 de mii de hectare de terenuri rămase fără irigații, relatează Reuters

„Distrugerea hidrocentralei Kahovka va duce la transformarea terenurile din sudul Ucrainei în deșert anul viitor”, a informat Ministerul Agriculturii din Ucraina. Autoritățile au precizat, într-un comunicat, că dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigații din regiunile ucrainene Nipru, Herson și Zaporojie.

Înainte de invazia rusă, în 2021, aceste sisteme asigurau irigarea a 584.000 de hectare de pe care fermierii au recoltat aproximativ 4 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, adaugă Ministerul. Distrugerea barajului a lăsat fără apă 94% din sistemele de irigații din regiunea Herson, 74% din cele din Zaporojie și 30% din cele din Nipru, potrivit sursei citate.

Estimări preliminare indică faptul că aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol de pe malul drept (vestic) al regiunii Herson vor fi inundate. „De câteva ori mai multe (terenuri vor fi sub ape) pe malul stâng al regiunii, care este în prezent ocupat”, se arată în comunicat, fără a se preciza cât de multe cereale ar putea fi pierdute din cauza inundațiilor.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat săptămâna trecută pentru sursa citată că țara ar putea recolta 18 milioane de tone de cereale în acest an.

Ucraina, un important producător și exportator mondial de cereale, a acuzat Moscova că a aruncat în aer barajul Kahovka. În același timp, Kremlinul dă vina pe Ucraina pentru dezastru.

Autoritățile estimează că aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații. Președintele Volodimir Zelenski a spus că prăbușirea barajului a lăsat sute de mii de oameni fără acces normal la apă potabilă.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri