Ce înseamnă căderea Afganistanului pentru China și de ce se teme Beijingul de talibani - analiză CNN

Data actualizării: Data publicării:
Luptatorii talibani surprinși într-un vehicul care circula pe străzile Kabul în data de 16 august
Luptatorii talibani surprinși într-un vehicul care circula pe străzile din Kabul în data de 16 august. Sursă foto: Profimedia Images

De când președintele american Joe Biden a anunțat în luna aprilie retragerea completă a trupelor americane din Afganistan, s-a vorbit mult despre modul în care China ar putea profita de această mișcare pentru a umple vidul de putere lăsat în urmă de SUA și pentru a-și extinde prezența și influența acolo. Însă, scenele haotice care se desfășoară în aceste zile în capitala afgană Kabul transmit ideea că succesul talibanilor reprezintă pentru China un risc iminent mai mult decât o oportunitate, potrivit unei analize CNN.  

Luna trecută, în urma unei întâlniri la nivel înalt între o delegație a liderilor talibani și Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, oficialul chinez a declarat că talibanii „vor juca un rol important în procesul de reconciliere pașnică și reconstrucție din Afganistan”.

Însă pentru China, un vecin al Afganistanului cu investiții substanțiale în regiune, provocările de securitate pe care le reprezintă revenirea bruscă a talibanilor la putere sunt mult mai presante decât orice interese strategice care se află în acest moment la nivel de concept sau de plan de acțiune. 

Gestionarea amenințărilor și prietenia de context cu talibanii 

„China nu tinde să perceapă Afganistanul prin prisma oportunităților, ci se concentrează aproape în totalitate pe gestionarea amenințărilor", a declarat Andrew Small, membru în cadrul think tank-ului american German Marshall Fund din Washington, într-un interviu acordat Consiliului European pentru Relații Externe.

Regimul de la Beijing a fost mult timp precaut cu privire la prezența militară americană în Afganistan, țară alături de care împarte o frontieră de 80 de kilometri în regiunea de vest a Chinei, în Xinjiang, la capătul coridorului îngust Wakhan, care se extinde până în China și separă Tadjikistanul de Pakistan. Dar, în realitate, China a fost unul dintre principalii beneficiari ai stabilității relative pe care SUA au adus-o în regiune în ultimele două decenii. 

Citește și: Joe Biden: Misiunea noastră n-a fost să luptăm la nesfârșit în războiul civil al altora și nici să construim o națiune unită

China este deosebit de preocupată de faptul că Afganistanul ar putea deveni o bază pentru teroriștii și extremiștii care luptă pentru independența regiunii Xinjiang, în mare parte musulmană. Această problemă a fost evidențiată chiar de ministrul Wang în cadrul întâlnirii cu liderii talibani de luna trecută. Drept răspuns, talibanii au promis că nu vor permite niciodată grupărilor teroriste sau extremiste să folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acte de acțiune dăunătoare Chinei".

Numai că riscurile de securitate nu sunt legate doar de granițele Chinei. În ultimii ani, China a investit masiv în Asia Centrală prin intermediul programului său de comerț și infrastructură pentru centuri și drumuri, care mai este cunoscut și ca „noul Drum al Mătăsii". Ascensiunea talibanilor la putere în Afganistan ar putea genera un efect secundar asupra militanților islamiști din Asia Centrală, care ar putea amenința ulterior interesele economice și strategice chineze în întreaga regiune.

„Deși regimul de la Beijing se raportează pragmatic la realitățile puterii din Afganistan, agenda ideologică a talibanilor nu a reprezentat niciodată un sentiment confortabil pentru China", a spus Andrew Small, care a mai adăugat că „guvernul chinez se teme de un posibil efect inspirațional al succesului talibanilor în Afganistan, care s-ar putea extinde în rândul militanților din toată regiunea asiatică, inclusiv în rândul talibanilor pakistanezi".

Această amenințare la adresa securității a fost subliniată luna trecută, când nouă muncitori chinezi au fost uciși într-un atentat sinucigaș în Pakistan, unul dintre cele mai mortale atacuri asupra cetățenilor chinezi de peste mări din ultimii ani. Autoritățile centrale de la Islamabad au declarat că atacul a fost efectuat de „talibanii pakistanezi din Afganistan”.

CHINA TIANJIN WANG YI AFGHANISTAN TALIBAN POLITICAL CHIEF MEETING (CN)
Imaginea oficială după întâlnirea desfășurată pe 28 iulie 2021 în nordul Chinei, la Tianjin, între Wang Yi, consilierul de stat chinez și ministrul de Externe și mullahul Abdul Ghani Baradar, șeful politic al talibanilor din Afganistan și probabil viitorul președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului. Sursă foto: Profimedia Images

Comportamnetul "iresponsabil" al SUA și propaganda Chinei 

Neliniștea Beijingului în ceea ce privește potențialele efecte negative care ar putea fi generate de tensiunile din Afganistan s-a reflectat în declarațiile ministerului de Externe Wang Yi, care a criticat în mod repetat SUA pentru că a acționat "iresponsabil" prin "retragerea sa grăbită" din Afganistan.

Cu toate acestea, Beijingul a transmis că nu are intenția de a trimite trupe în Afganistan pentru a umple vidul de putere lăsat în urmă de SUA, așa cum au sugerat unii analiști. Într-un articol publicat duminică în Global Times, cotidianul tabloid aflat sub controlul Partidului Comunist Chinez, au fost citați câțiva experții care au declarat că o astfel de speculație este complet neîntemeiată.

Citește și: Secretarul de stat american Antony Blinken i-a sunat pe Serghei Lavrov și pe omologul din China pentru a discuta despre Afganistan

„Cea mai mare măsură pe care China o poate lua este să evacueze cetățenii chinezi dacă apare o criză umanitară masivă sau să contribuie la reconstrucția și dezvoltarea țării după război prin realizarea mai multor proiecte în cadrul programului său de comerț și infrastructură pentru centuri și drumuri. Însă, aceste măsuri pot fi implementate numai atunci când siguranța și stabilitatea socială sunt restabilite în țara devastată de război", se mai prevede în articolul de pe Global Times. 

În același timp, mass-media de stat chineză a descris situația din Afganistan ca pe „umilire” majoră pentru SUA și a folosit această etichetă pentru a susține superioritatea așa-numitei politici a Chinei de „neamestec” în afacerile interne ale altor țări, măsură politică care ar fi parte a principiilor cheie ale Beijingului în materie de politică externă, pe care le-a stabilit fostul prim-ministru chinez Zhou Enlai încă din anii ‘50.

Schimbarea drastică a situației din Afganistan este, fără îndoială, o lovitură grea pentru SUA. Aceasta reprezintă eșecul complet al intenției SUA de a remodela Afganistanul", se precizează în editorialul din Global Times. Această înfrângere a SUA este o demonstrație mai clară a impotenței SUA decât Războiul din Vietnam”, se mai subliniază în același articol, în care fraza SUA sunt într-adevăr un tigru de hârtie” este îngroșată. 

Abordarea pragmatică a Beijingului și realitatea din teren

Regimul de la Beijing a transmis în mai multe rânduri că este conștient de costurile situației de securitate din Afganistan, după ce mai multe analize recente ale mass-media de stat din China au denumit Afganistanul drept „cimitirul imperiilor”.

În loc să urmeze calea SUA, China va adopta probabil o abordare pragmatică față de Afganistan. Prin expunerea mediatică oferită vizitei delegației talibane în China luna trecută, Beijingul transmite mesajul comunității internaționale potrivit căruia este dispus să recunoască și să se ocupe de un guvern taliban, atât timp cât se potrivește intereselor sale.

Luni, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că speră ca talibanii să își poată îndeplini promisiunile de a asigura „o tranziție pașnică” a situației politice din Afganistan. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a transmis că speră că noul Emiratul Islamic al Afganistanului să poată reduce toate tipurile de terorism și acte criminale din țară, să permită poporului afgan să stea departe de război și să le permită afganilor să își reconstruiască frumoasa patrie".

Citește și: Talibanii recunosc că pedepsele brutale, amputări, uciderea cu pietre în public, ar putea fi reintroduse în Afganistan

Totodată, oficialul chinez a mai subliniat faptul că regimul de la Beijing condus de Xi Jinping respectă „voința și alegerea” poporului afgan, după ce „situația politică din Afganistan a suferit schimbări majore”.

Încrederea Beijingului în relațiile cu talibanii se reflectă chiar la fața locului în orașul Kabul. În timp ce SUA și aliații săi se luptă să evacueze ambasadele din Afganistan, misiunile diplomatice ale Chinei și Rusiei au o abordare mai calmă, iar personalul diplomatic pare să rămână pe loc.

Citește și: Rusia spune că nu se grăbește să-i recunoască pe talibani: „Vom urmări cu atenție cât de responsabil vor guverna țara”

Într-o declarație emisă duminică, ambasada chineză de la Kabul a declarat că a solicitat diferitelor părți din Afganistan să „protejeze siguranța cetățenilor chinezi, a instituțiilor chineze și a intereselor chineze”. În plus, misiunea diplomatică a Beijingului a transmis că nu a primit niciun raport cu privire la posibile victime în rândul cetățenilor chinezi din Afganistan. În aceeași declarație, China le-a transmis cetățenilor de origine chineză din Afganistan să „urmărească îndeaproape evoluția situației de securitate, să sporească măsurile de siguranță și să se abțină de la a ieși afară din locuințe".

La conferința de presă de luni, Hua Chunying a confirmat că ambasada Chinei la Kabul este încă în funcțiune, adăugând că au fost evacuați în prealabil majoritatea cetățenilor chinezi din Afganistan.

Citește și: Cine este liderul taliban Abdul Ghani Baradar, probabil viitorul președinte al Emiratului Islamic al Afganistanului

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri