Ce înseamnă pentru România dizolvarea Tratatului INF, semnat în timpul Războiului Rece?

Data publicării:
teodor melescanu digi24

Rusia a reacţionat după ce Statele Unite au anunţat oficial că se retrag din tratatul nuclear: Moscova a suspendat şi ea înţelegerea ce prevedea interzicerea rachetelor cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. Tensiunile dintre cele două superputeri ar putea avea consecinţe inclusiv asupra României. În direct la Digi24, Teodor Meleşcanu a avertizat că acum există posibilitatea folosirii unor arme nucleare inclusiv pe teritoriul ţării noastre.

(VIDEO. Teodor Meleșcanu comentează la Digi24 câteva dintre subiectele de actualitate în politica externă)

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost încheiat în 1987, între preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov. El interzicea folosirea anumitor rachete balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Ce înseamnă, însă, pentru România dizolvarea tratatului semnat în timpul Războiului Rece? a fost întrebat șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, invitat la Digi24.

„Însemnă revenirea la situaţia în care exista posibilitatea utilizării în zona europeană, inclusiv pe teritoriul României, a unor arme nucleare cu rază medie de acțiune. Dincolo de rachetele intercontinentale, aceste rachete cu rază medie pot fi un instrument militar”, a declarat ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, la emisiunea „Jurnal extern” de la Digi24.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat sâmbătă că și Rusia va suspenda tratatul cu SUA, după un anunț similar făcut în ajun de americani.

„Vom da un răspuns în oglindă. Partenerii americani au declarat că îşi suspendă participarea la înţelegere, o suspendăm şi noi. Au anunţat că vor începe programe de dezvoltare a armelor, vom face la fel”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Mai exact, Rusia va demara un program de dezvoltare a unor rachete supersonice, cu rază medie de acţiune. A atras însă atenţia că nu ar trebui demarată o cursă a înarmării.

Vineri, șeful diplomaţiei americane transmitea că, în cele şase luni în care va avea loc retragerea tehnică a Statelor Unite din tratat, ruşii au timp să renunţe la rachetele nucleare şi să demareze noi discuţii. Doar că aceste discuţii nu vor fi iniţiate de Moscova, a spus Vladimir Putin.

„Să aşteptăm până când partenerii noştri sunt pregătiţi pentru un dialog considerabil în această chestiune, lucru important atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri şi pentru întreaga lume”, a recomandat președintele rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri