Video Ce înseamnă pragmatismul în politica Israelului și ce poate face un guvern de largă coaliție după mai bine de doi ani de blocaj politic

Cristina Cileacu Data publicării:
david saranga acorda un interviu in sinagoga din oradea
Ambasadorul Israelului la București, David Saranga Foto: captură video Digi24

După 15 ani la conducerea Israelului, Benjamin Netanyahu a devenit liderul opoziției. Țara este acum condusă de un guvern de coaliție, în care a intrat pentru prima oară și un partid arab. Are vreun efect această schimbare în relațiile israeliano-palestiniene? Se întrevede pe undeva vreo posibilă soluție a problemei istorice din zonă? Sincer, nu prea. Și totuși, la ce este bună înlocuirea puterii politice din Israel? Primim răspunsuri de la David Saranga, ambasadorul acestei țări la București. Și ceva în plus de această dată: o vizită la cea mai mare sinagogă din Oradea, ca să ne aminim că și la noi comunitățile de evrei au contribuit la dezvoltarea României.

Sinagoga Sion, un simbol pentru Oradea și pentru istoria ei

Cristina Cileacu: David Saranga, ambasadorul Israelului la București, suntem la Sinagoga Sion din Oradea, oraş unde locuiau înainte de Al Doilea Război Mondial foarte mulți evrei, care între timp au dispărut. Care este povestea lor şi de ce ar trebui să ne-o reamintim?

David Saranga, ambasadorul Israelului la București: Suntem la câteva săptămâni după ce România a marcat Ziua victimelor Holocaustului şi cred că locul acesta, unde ne aflăm, Sinagoga din Oradea, este un loc simbolic. Înainte de al Doilea Război Mondial, cam 30% din populaţia Oradei erau alcătuită din evrei. Şi în anul 1944 ei erau deportaţi la Auschwitz. 27.215 evrei au murit, copii, femei, bătrâni și din acest motiv cred că este locul cel mai potrivit pentru emisiunea noastră. Atunci când vorbim despre Holocaust, atunci când vorbim despre ce s-a întâmplat aici cu evreii, nu este vorba doar de un fapt istoric. Vorbim aici şi despre viitor, vorbim şi despre prezent, vorbim şi despre educaţia noilor generaţii şi din acest motiv, sper că lumea care ne vede aici o să știe mai mult despre ce s-a întâmplat aici.

Guvern nou, probleme vechi

Cristina Cileacu: Suntem într-un loc sfânt, dar filmăm pentru „Pașaport diplomatic”, așa că mintea noastră merge în mod implicit spre politică. În Israel, aţi avut o mare schimbare în acest an. Conducerea lungă a lui Benjamin Netanyahu s-a încheiat anul acesta, iar acum ţara dvs. este condusă de un guvern de coaliţie, în frunte cu Naftali Bennett, noul prim-ministru. Ce se schimbă, dacă vorbim de politică, dacă este să comparăm cu situaţia anterioară, cu guvernul anterior?

David Saranga: După trei runde de alegeri în care dreapta şi stânga nu au putut decide, în Parlament, cine va conduce, avem un nou guvern. Este un fel de guvern de coaliţie, unde puteți găsi partide de dreapta, partide de stânga, centru, chiar și, pentru prima dată, un partid arab face parte din coaliție. Și cred că este un pas important spre reconcilierea societății israeliene, care a fost polarizată pentru o perioadă lungă de timp. Și ceea ce vedem astăzi este că guvernul este concentrat pe problemele cu care ne confruntăm, în principal coronavirusul, criza economică și în principal problemele interne. Partidele mari care au format această coaliţie au decis: Da, nu suntem de acord asupra tuturor lucrurilor. Avem multe dispute. Dar să lăsăm disputele deoparte chiar acum, mai ales când vorbim despre probleme politice, ca să ne concentrăm asupra problemelor pe care le avem acum - Corona, economia şi aşa mai departe. Până acum, funcţionează şi funcţionează bine.

Cristina Cileacu: Ați menționat deja că această coaliție include și un partid arab, dar în același timp, autoritățile israeliene continuă să discute despre construirea coloniilor în teritoriile palestiniene și mai ales într-o regiune care ar putea tăia literalmente legătura între nordul și sudul Cisiordaniei. Deci, ia încă în calcul acest guvern soluția „două state”?

David Saranga: Acest guvern, după cum am spus, nu se ocupă de chestiuni care nu sunt posibil de rezolvat pe termen scurt, iar acesta a fost unul dintre lucrurile asupra cărora au convenit atunci când vorbeam despre colonii. La fel, în cazul în care guvernul ca organism, din moment ce are şi partidele stânga în componenţă, care nu sunt de acord să se construiască în teritoriile palestiniene, atunci guvernul nu va construi în teritoriile...

Cristina Cileacu: Dar acest lucru a fost discutat chiar în această săptămână.

David Saranga: Cu toate acestea, s-a discutat și este în regulă să discutăm, este democrație. Fiecare partid poate aduce propriile idei, propriile sugestii, dar la final, guvernul este organismul care decide. Deci, este în regulă. Acesta este motivul pentru care aceste partide au fost alese pentru a reprezenta într-un mod democratic oamenii care cred că Israelul ar trebui să construiască în teritorii, dar la final, ceea ce contează sunt deciziile guvernului israelian. Și totuși, nici o colonie nu a fost construită de când acest guvern a fost format.

Fațetele unei politici de ocupație

Cristina Cileacu: Ocupația este, în mod implicit, ceva este asimetric. Puterea este mai mare pentru ocupanţi şi mai puţină pentru cei ocupaţi. Poate fi atinsă pacea, poate fi obținută pacea dacă această ocupație devine normă?

David Saranga: Această ocupație nu va deveni o normă datorită unui singurul motiv: nu este interesul nostru. Interesul nostru este să găsim o soluţie la această situaţie complicată în care palestinienii sunt împărţiţi între Cisiordania, controlată de Abu Mazen (n.r. Mahmoud Abbas) şi Gaza, care este controlată de organizaţia teroristă Hamas. Deci, chiar dacă vrem ca mâine să avem pace, nu putem avea pace, nu din cauza noastră, din cauza palestinienilor, care sunt despărţiţi şi sunt controlaţi de Hamas. În acelaşi timp, este interesul nostru să creştem nivelul de trai al palestinienilor. Şi acesta este motivul pentru care ministrul israelian de externe, dl Yair Lapid, acum câteva săptămâni a venit cu noul său plan de îmbunătăţire a vieţii palestinienilor. Ceea ce sugerăm, ceea ce vrem să obţinem în schimb este mai întâi cooperarea în domeniul securităţii, pe care o avem, dar o putem face şi mai bine. Și, în același timp, încercăm să găsim o modalitate să gestionăm conflictul. Aș fi foarte fericit să fiu optimist și să vă spun, uite, în câteva luni, pacea va veni. Nu se va întâmpla. Noi ştim. Cunoaştem cu toţii regiunea. Prin urmare, cel puțin pe termen scurt sau pe termen mediu, ar trebui să gestionăm conflictul. Și asta este ceea ce guvernul israelian face chiar acum.

Cristina Cileacu: Da, dar în același timp, tensiunile cresc, în Ierusalimul de Est săptămâna trecută, doar ca să vă dau un exemplu, și se pare că deja crește numărul conflictelor directe dintre israelieni și palestinieni. Deci, credeţi că acest lucru va funcționa cu adevărat?

David Saranga: Cred că va funcţiona. Îţi pot da un exemplu, unele decizii, pe care guvernul israelian le-a luat abia recent. Numărul lucrătorilor palestinieni, de exemplu. Cu doar câteva zile în urmă, a crescut numărul muncitorilor palestinieni care provin din Cisiordania cu 16.000, ceea ce înseamnă că, în total, astăzi, există 80.000 de permise pentru palestinieni să intre în Israel în fiecare zi. Aceşti 80.000 de muncitori lucrează în principal în două domenii: construcţii şi sectorul hotelier, asta înseamnă că ei reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul Autorităţii Palestiniene, adică încercăm să facem tot ce putem face. În acelaşi timp, dacă i-am lăsat pe palestinieni să intre în Israel, dorim să vedem că toate interesele noastre de securitate sunt respectate. La fel şi în Gaza. Numai în ultimele zile am crescut numărul de lucrători care pot intra în Israel cu încă 3.000, ceea ce înseamnă că în total avem astăzi 10.000 de persoane din Gaza care pot intra în Israel. Este foarte delicat. Este un echilibru între securitate și economie, dar suntem dispuși să facem acești pași.

Cristina Cileacu: Acest număr reprezentând lucrătorii proveniţi din Gaza în interiorul Israelului reprezintă faptul că Israelul negociază şi cu Hamas?

David Saranga: Nu negociem cu Hamas. Nimeni nu negociază cu Hamas, cu excepţia egiptenilor, care încearcă să facă tot posibilul. Dar ştii, este foarte delicată situaţia în care trăim. Pe de o parte, dorim să uşurăm viaţa oamenilor care trăiesc în Gaza, a oamenilor care sunt ţinuţi ostatici de propriii lideri, de Hamas. Aşa că vrem să le uşurăm vieţile. În același timp, nu uita că, în urmă cu doar câteva luni, Hamas a lansat mii de rachete spre Israel, spre Tel Aviv. Deci, nu este ușor pentru guvernul israelian să decidă. Dar, în același timp, trebuie să luăm măsuri. Este o situație în care avem multe de pierdut, dar suntem dispuși să riscăm și ne asumăm aceste șanse.

O soluție la problema israeliano-palestiniană?

Cristina Cileacu: Este, să spunem, mai mult de un an de la semnarea Acordurilor Abraham. Și există deja normalizarea relaţiilor cu unele state arabe, de legături economice cu Israelul vorbesc. Credeți că așa ceva s-ar putea întâmpla cu palestinienii, nu sub formatul Acordurilor Abraham, ci să spunem folosind același model?

David Saranga: Aş vrea să fie o realitate. Mă tem că în viitorul apropiat nu o vom vedea și nu o vom vedea din cauza conducerii de partea palestiniană, ceea ce înseamnă că pentru a ajunge la o astfel de mișcare, cum au făcut Emiratele Arabe Unite, Bahrain sau Maroc cu Israelul, este nevoie de o conducere puternică. Este nevoie de o conducere care poate să spună propriului popor: uite, noi credem că numai cooperarea economică adevărată, numai printr-o îmbunătățire a relațiilor cu Israelulul, poate fi ceva în beneficiul tuturor. Nu văd să se întâmple asta deloc cu Autoritatea Palestiniană, din păcate.

Cristina Cileacu: Dar contactele directe între oameni?

David Saranga: Contactele directe între oameni? Este ceva ce am încercat o lungă perioadă de timp. Din păcate, palestinienii îl blochează pentru că pentru palestinieni, conform modului în care percep fiecare activitate între oameni, fiecare pas pe care îl fac în ordine...

Cristina Cileacu: Chiar și antreprenorii, vreau să spun orice antreprenor vrea să facă bani. La urma urmei, este vorba de afaceri. Deci chiar şi asta e imposibil?

David Saranga: Dacă vorbim despre antreprenori, dacă vorbim despre cooperarea în domeniul economiei, acesta este un lucru despre care credem cu adevărat că este viitorul. De asemenea, unul dintre lucrurile pe care ministrul nostru de externe, în planul său, le-a oferit este acest tip de cooperare. Dar ştii, ai nevoie de doi parteneri ca să dansezi tango. Este bine că suntem ceea ce ne dorim și avem această voință, dar vrem să vedem că cealaltă parte acceptă oferta și vine spre noi.

Ce are Israelul de vorbit cu Vladimir Putin

Cristina Cileacu: Prim-ministrul dvs, Naftali Bennett, şi Vladimir Putin s-au întâlnit, iar pe ordinea de zi au fost două subiecte principale. În primul rând a fost Siria, și dacă ne uităm spre Înălţimile Golan armele sunt tăcute pentru moment. Iar al doilea subiect este Iranul, care încă negociază cu Statele Unite. Întrebarea este dacă Israelul crede că Rusia este un partener mai bun în acest caz al acestor două subiecte?

David Saranga: Cred că între cele două subiecte, primul subiect şi cel mai important este Iranul, problema Iranului. Israelul ştie că Iranul încearcă să câştige timp. Nu doar atât, cu mult mai mult, Iranul este o ţară care atinge pragul nuclear, ceea ce înseamnă că în curând Iranul va fi putea face o bombă nucleară. Și acest lucru este ceva ce nu putem accepta. Nu numai noi, ca Israel, cred, de asemenea, că Europa nu poate accepta acest lucru. Cred, de asemenea, că lumea occidentală nu poate. Cred, de asemenea, că Orientul Mijlociu, ţările din Orientul Mijlociu, din Golf şi în alte locuri nu-l pot permite. Deci, Iranul a devenit o problemă uriașă nu numai pentru noi, pentru toată lumea. În primul rând, astfel încât acesta este unul dintre subiectele pe care le vor negocia. Dacă vorbim despre Iran, nu uitaţi, acum câteva luni, Iranul a atacat cu drone o navă comercială, o navă comercială pe care un cetăţean britanic şi un cetăţean român au fost ucişi.  A fost o activitate îndreptată spre Israel. Ştim cu toţii că Iranul nu numai că încearcă să obţină capacităţi nucleare, dar este implicat şi în destabilizarea regiunii. Deci, Iranul este o problemă uriașă despre care au vorbit prim-ministrul Bennett și Vladimir Putin.

O altă problemă, după cum ai menţionat, este graniţa de nord a Israelului. Astăzi, dacă ne uităm la regiune, dacă ne uităm la Orientul Mijlociu, vedem că iranienii au acces la Marea Mediterană. Iranul prin Irak, prin Siria, prin Liban, poate ajunge în Marea Mediterană şi oriunde s-ar afla Iranul, sunt bazele teroriştilor. Așadar, una dintre problemele pe care le discutăm cu rușii este despre Siria, pentru că știm că există o prezență uriașă a iranienilor, a Iranului în Siria, și din moment ce rușii sunt în Siria, cred că este important să vorbim, să cooperăm și să găsim modalități prin care să-i putem împinge pe iranieni de la granițele noastre.

Cristina Cileacu: Deci, pentru a răspunde la întrebarea mea, este un partener mai bun Rusia în aceste cazuri?

David Saranga: Nu cred că este un partener mai bun. Este un partener. Vorbim cu toată lumea, în special cu oamenii, cu țările și statele din regiune dacă sunt dispuși să vorbească cu noi. Şi din moment ce Rusia este în Siria şi din moment ce Rusia are un rol important în Siria, cred că este important să vorbim şi cu ruşii. De aceea, prim-ministrul nostru a vizitat din nou Statele Unite, acum câteva săptămâni, pentru a vorbi despre Iran și capacitatea sa nucleară. Dar, în același timp, vorbim și cu rușii pentru a împinge iranienii spre nord, atunci când vine vorba de Siria.

Ce înseamnă „era” Biden în relaţia SUA-Israel

Cristina Cileacu: Şi cum sunt relaţiile cu noua administraţie din Statele Unite? Deoarece noua administraţie Biden insistă, de asemenea, pentru soluţia două state, încearcă, să normalizeze relaţia cu palestinienii după ce administraţia anterioară le-a rupt şi aşa mai departe. Deci, cât de bune sunt acum relații Israel şi Statele Unite ale Americii?

David Saranga: Cred că relațiile nu sunt doar bune. Sunt excelente. Iar faptul că acum câteva săptămâni, prim-ministrul nostru a vizitat Washington şi s-a întâlnit cu preşedintele, cu preşedintele Biden şi cu vicepreşedintele, faptul că ministrul afacerilor externe, câteva săptămâni mai târziu, a vizitat Washingtonul şi a avut şi el conversaţii acolo, arată că pentru americani şi pentru israelieni această relaţie este mult mai mult decât o relaţie. Vorbim aici despre un parteneriat strategic, vorbim aici despre împărtășirea acelorași valori. Și cu administrația actuală, și mai ales atunci când vine vorba de Joe Biden, el este un mare prieten al Israelului. Am avut privilegiul să-l întâlnesc sau să particip la două întâlniri pe care le-a avut cu liderii Israelului și am fost uimit atunci să văd cât de puternică este prietenia lui cu Israelul.

China, tot mai prezentă în Orientul Mijlociu

Cristina Cileacu: Un alt mare actor care este, să spunem, destul de discret când vine vorba de Orientul Mijlociu este China. China este foarte prezentă, mai ales atunci când vine vorba de investiții tehnologice și în Orientul Mijlociu, întregul Orient Mijlociu, dar la recenta Adunare Generală a Națiunilor Unite a propus să găzduiască o conferință de pace, pentru a încerca să găsească o soluție la vechea problemă israeliano-palestiniană. Credeți că China poate fi, să spunem, un facilitator mai neutru în acest caz, mai neutru dacă o comparăm cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană, cu alte țări?

David Saranga: Absolut nu, Nu neapărat neutru, cred că este un pic irelevant, deoarece au existat multe încercări în trecut de diferite entități, organisme internaționale diferite pentru a interveni între israelieni și palestinieni și din ceea ce știm din experiența noastră, singura cale sunt negocierile directe, negocieri directe sub umbrela administraţiei americane, desigur, cu ajutorul sau sprijinul administraţiei americane. Dar nimic nu se compară cu negocierile directe.

Cristina Cileacu: Domnule Ambasador, am început emisiunea spunând că suntem în Sinagoga de la Oradea. Sinagoga este de regulă locul unde evreii discută cu Creatorul. Ce să cerem în acest caz?

David Saranga: Pace şi sănătate. Suntem acum o perioadă când lumea încă se luptă cu pandemia şi cred că ajutorul nu va veni numai din partea Creatorului. Ajutorul va veni de la noi şi de la ştiinţă. Şi din acest motiv cred că pace şi sănătate este ce trebuie să se cerem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri