Ce măsuri propune UE pentru reducerea consumului de gaze la nivelul statelor membre

Data actualizării: Data publicării:
muncitor gazprom cu casca de protectie portocalie inchide robinet mare de gaz la o conducta galbena
Foto: Profimedia

Uniunea Europeană va anunţa miercuri planuri de urgenţă privind diminuarea cererii de gaze în următoarele luni, avertizând ţările că fără reduceri semnificative în prezent nu vor reuşi să-şi asigure combustibilul pentru iarnă, în situația în care Rusia opreşte livrările.

Europa se grăbeşte să-şi umple capacităţile de stocare a gazelor înaintea iernii şi să-şi facă provizii, în cazul în care Moscova restricţionează şi mai mult livrările, ca răspuns la sancțiunile occidentale. Deja grupul rus Gazprom a oprit livrările de gaze în unele state membre UE, iar oficialii blocului comunitar avertizează că sunt posibile şi alte reduceri, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană ar urma să ceară statelor să se pregătească de astfel de scenarii, reducând consumul de gaze. Proiectul UE, consultat de Reuters, va propune o ţintă voluntară pentru ţările membre UE de a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni. Propunerea trebuie adoptată de statele membre ale blocului comunitar, care sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice.

Printre propuneri se află acordarea de subvenţii financiare firmelor care reduc utilizarea gazelor, folosirea ajutorului de stat pentru a încuraja industriile şi centralele electrice pentru a trece la alţi combustibili, precum şi campanii de informare pentru a le cere cetăţenilor să reducă încălzirea şi folosirea aparatelor de aer condiţionat.

Tot conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră” cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a dat asigurări marţi că Gazprom îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile faţă de partenerii săi, într-un moment în care livrările către Europa scad în plin conflict în Ucraina.

„Gazprom şi-a îndeplinit, continuă să-şi îndeplinească şi îşi va îndeplini pe deplin obligaţiile, dacă cineva are nevoie de el”, a afirmat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă după discuţiile de la Teheran.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri