Ce prevede noul contract de gaze între Republica Moldova și Gazprom: Un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și audit independent

Data actualizării: Data publicării:
conductă care transportă gaze
Imagine sugestivă cu lucrările de construcție ale unui gazoduct. Sursă foto: Profimedia Images

Gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat vineri prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile. Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat sâmbătă la prânz că prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi. Totodată, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația de la Chișinău, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață, scrie publicația moldovenească Agora.md

Andrei Spînu, din poziția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a condus delegația Republicii Moldova care a purtat în ultimele zile negocieri cu Gazprom la Sankt-Petersburg.

Oficialul de la Chișinău a declarat căultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie și s-a încheiat cu semnarea de către mine și Alexey Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnarea de către MoldovaGaz și Gazprom a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie”.

Oficialii din Republica Moldova susțin că noul contract cu Gazprom nu prevede nicio condiționalitate politică

Totodată, Spînu susține că noul contract cu Gazprom nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel, iar datoria formată la Moldova-Gaz, va fi achitată după efectuarea unui audit.

„În ceea ce privește datoria formată la Moldova-Gaz, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldova-Gaz”, a declarat ministrul de peste Prut.

Legat de prețul contractului, ministrul Andrei Spînu a precizat că există o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, iar formula va fi făcută publică doar dacă vor decide aceste companii.

În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la acest moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a punctat Andrei Spînu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cronologia ultimelor două săptămâni în care Chișinăul a căutat soluții

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, însă în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, la prețul de 709 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.

Pe 22 octombrie, după instituirea stării de urgență în Republica Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

Pe 21 octombrie ministrul Andrei Spînu și vicepremierul pentru Reintegrare Vladislav Kulminski s-au deplasat la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. Întors de la Moscova, ministrul Spînu a afirmat că oferta propusă la acel moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni.

La acel moment, publicația rusă TASS a relatat că Gazprom va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova doar dacă Chișinău va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. 

Între timp, pe 25 octombrie, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. 

Potrivit declarațiilor de la acel moment ale ministrului Andrei Spînu, tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale ar rămâne neschimbat.

Pe 26 octombrie, compania olandeză Vitol, unul dintre cei mai mari transportatori de produse petroliere din lume, a semnat un contract cu Energocom, compania de stat a Republicii Moldova, privind livrarea gazelor naturale. Astfel, după ce a cumpărat pentru prima dată gaze dintr-o altă sursă decât Gazprom, Republica Moldova a achiziționat 1 milion de metri cubi de gaze din Olanda.

Pe 27 octombrie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. 

De asemenea, tot pe 27 octombrie, companiile DXT Commodities Europe și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe 28 octombrie, în cea de-a patra rundă de licitații lansată de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale au câștigat trei companii. Drept furnizor și partener în asigurarea securității energetice a țării se numără compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, potrivit Agenției Proprietății Publice de la Chișinău. 

Încă 5 ani de contract între Gazprom și Chișinău

Vineri, 29 octombrie, după o serie de negocieri contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru cinci ani în condiții reciproc avantajoase anunță, după cum a notat publicația Ziarul de Gardă

„Astăzi, la Sankt Petersburg, în urma negocierilor, între Alexey Miller, președintele Comitetului de management Gazprom, Andrei Spinu, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, și Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz. SA, a fost semnat un protocol pentru rezolvarea problemelor actuale din sectorul energetic. Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare a gazelor rusești către consumatorii din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, în condiții reciproc avantajoase”, se arată în nota informativă a companiei Gazprom.

Criza gazelor din Republica Moldova este un fel de pedeapsă a Moscovei pentru Chișinău

Republica Moldova, o ţară cu 2,6 milioane de locuitori situată între România şi Ucraina, se aprovizionează în mod tradiţional cu gaz din Rusia prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria şi Ucraina.

Dar complicaţiile au apărut după creşterea preţurilor de către Gazprom în octombrie, în cursul unei prelungiri a contractului cu lună, o mişcare pe care guvernul moldovean a considerat-o nejustificată şi nerealistă pentru această ţară care este una dintre cele mai sărace din Europa.

Ca răspuns, Chişinăul a instituit săptămâna trecută o stare de urgenţă care i-a permis să achiziţioneze gaz din alte surse, o premieră de la dobândirea independenţei, în 1991, după cum transmite Agerpres. 

Fosta republică sovietică, Republica Moldova este împărţită între susţinători ai unei apropieri de Moscova şi cei care doresc să adere la Uniunea Europeană.

Unii experţi susţin că Moscova şi-a majorat tarifele pentru a pedepsi Chişinăul după alegerea în 2020 a preşedintei pro-europene Maia Sandu.

De altfel, cotidianul britanic Financial Times nota în această săptămână că Gazprom a propus Republicii Moldova să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul în schimbul ieftinirii prețului la gaz, dublat anterior de ruși.

La rândul său, Moscova a acuzat Chişinăul de întârziere a plăţilor şi a ameninţat că va închide robinetul dacă nu se semnează un nou contract.

Kremlinul a negat orice dorinţă de presiune geopolitică asupra Republicii Moldova, susţinând că este doar o chestiune comercială.

Aceste penurii de gaze în Republica Moldova au apărut într-un context de creştere a preţurilor la gaz în Europa, pe care unele ţări o atribuie în parte Moscovei.

Dar preţurile la gaz au scăzut brusc în această săptămână, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei Gazprom să mărească livrările către Uniunea Europeană odată ce rezervoarele ruseşti sunt pline.

Citește și: Criza gazelor din Europa. De ce crește factura la energie și cum șantajează Gazprom UE

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri