Ce s-a întâmplat cu refugiații sirieni primiți în Germania?

Data actualizării: Data publicării:
Familia Suleiman a fugit de războiul din Siria. De cinci ani încearcă să-și refacă o viață normală în Germania
Familia Suleiman a fugit de războiul din Siria. De cinci ani încearcă să-și refacă o viață normală în Germania Foto: captură video

Facem o călătorie în timp, cu cinci ani în urmă, când Europa se confrunta cu cea mai mare criză a migrației de după al Doilea Război Mondial. În vara lui 2015, sute de mii de oameni fugeau departe de război și sărăcie. Mulți voiau să ajungă în Germania. Și inițial au fost primiți cu brațele deschise de către cancelarul Angela Merkel care i-a întâmpinat cu un mesaj rămas celebru: „Ne vom descurca!”. Dar euforia de la început a fost înlocuită mai apoi de cruda realitate.

Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Sirienii disperați să scape din capcana mortală a războiului civil au fost cel mai mare grup în rândul refugiaților care au făcut periculoasa călătorie spre Germania și alte țări europene. Printre ei era și familia Suleiman, cu care o echipă Deutsche Welle s-a întâlnit acum cinci ani pe drumul spre Berlin. Acum, reporterii i-au căutat ca să vadă ce au făcut în tot acest timp.  

O zi din viața unei familii de refugiați

E abia 6 dimineața, dar în familia Suleiman ziua a început deja.

Mustafa: Te-ai spălat pe dinți?

Karam: Nu.

Mustafa: Nu? Sau nu încă?

Mustafa Suleiman și soția sa Abeer își pregătesc cei patru copii pentru școală și grădiniță.

Karam: M-am descurcat singur!

Mustafa: Bine, cum vrei tu!

Familia Suleiman a venit în Germania acum cinci ani, după ce a fugit de războiul din Siria. Părinții au călătorit împreună cu fiii lor, Joud și Karam, și fiica Lama. Mezinul Sam s-a născut aici.

Și-au imaginat o viață mai ușoară. Dar abia după patru ani și nenumărate apartamente schimbate, au în sfârșit un loc al lor.

Situația noastră se îmbunătățește treptat și ne simțim din ce în ce mai confortabil. Dar încă nu pot spune că aceasta este noua mea patrie. Deși sunt mai obișnuit cu viața aici și acum înțeleg mai bine țara”, spune Mustafa Suleiman, refugiat sirian.

refugiati sirieni germania
Mustafa Suleiman și soția sa sunt refugiați sirieni care au venit în Germania în 2015 pe ruta balcanică Foto: captură video

Acesta e drumul spre școala din cartierul berlinez Spandau.

Abeer: „Dă-mi mâna, Sami. Traversăm strada”.

Lamei îi place să meargă la școală.

„Sunt din ce în ce mai bună la matematică. Încet, încet, devine materia mea preferată”, spune tânăra.

Pregătirea copiilor pentru școală și grădiniță e un fel de slujbă cu normă întreagă pentru Mustafa și Abeer. Zi și noapte își ajută copiii să se integreze în acest nou mediu.

Și e nevoie de curaj după tot ce au îndurat.

În 2015, Mustafa Suleiman era în Turcia, pregătindu-și copiii pentru călătoria periculoasă cu o barcă pneumatică pe Mediterana. Câteva săptămâni mai târziu, familia a ajuns în Germania pe ruta balcanică. Drumul lor a fost subiectul unui documentar Deutsche Welle.

Terapie pentru traumele din Siria

Războiul - și fuga de el - i-au traumatizat pentru totdeauna. Mustafa Suleiman a fost rănit în explozia unei bombe. A rămas cu traume și merge la terapie.

Prof. dr. Meryam Schouler-Ocak, terapeut: Bună ziua, domnule Suleiman. Veniți cu mine. Luați loc. Vom lucra împreună astăzi pentru că medicul dumneavoastră obișnuit este în vacanță. E în regulă?

Mustafa: Sigur, nicio problemă.

Mama lui Mustafa a murit în Siria acum două săptămâni. Îl obsedează faptul că n-a putut fi la căpătâiul ei.

„În ultimele săptămâni starea ei de sănătate s-a agravat și a fost dusă la spital. Am încercat să vorbesc cu ea, dar nu mai putea vorbi. Nici măcar nu m-a recunoscut”, povestește Mustafa.

E foarte apropiat de familia din Siria. Tatăl său a murit când Mustafa avea doar 14 ani, așa că el, fiul cel mai mare, și-a asumat responsabilitatea pentru frații lui. Mama sa a crescut fără niciun ajutor nouă copii.

Prof. dr. Meryam Schouler-Ocak, terapeut: Trebuie să fi fost o femeie puternică.

Mustafa: A fost o femeie foarte puternică. Foarte!.

Prof. dr. Meryam Schouler-Ocak (deutsch), terapeut: Ați trecut prin experiențe traumatizante, durerea v-a copleșit. Dar cred că acum sunteți mult mai bine. Continuați să vă gândiți la viitor și să vă concentrați asupra dumneavoastră și a copiilor. Puteți fi mândru de ce ați realizat. 

Încă nu și-a găsit locul

Mustafa încă nu-și găsește locul. Mulți dintre sirienii pe care îi știe aici sunt angajați sau și-au început propriile afaceri - cum e Ahmad Nanaa, care se ocupă de un restaurant.

„Ai nevoie de timp pentru a realiza ceva. Dar, slavă Domnului, restaurantul nostru este acum foarte cunoscut și are o reputație bună! Întrebați pe oricine și vă va spune că locul este grozav și ne merge bine”. spune Ahmad Nanaa, manager de restaurant.

„E adevărat, este recunoscut pentru mâncarea delicioasă, curățenia și serviciile bune”, confirmă Mustafa.

Speră să-și găsească și el de lucru în curând, dar mai întâi trebuie să învețe temeinic germană. Copiilor le-a fost mai ușor, iar Berlinul chiar a devenit casa lor.

Lama cântă.

Joud vrea să devină inginer la Berlin și să ajute la reconstruirea casei lor din Siria. „A fost lovită de o rachetă, așa că vreau să-l ajut pe tata să o repare”, spune băiatul.

Există acum măcar timp și liniște pentru scene de tandrețe în familie

Karam: Ia-ți mâna! Doar pe mine mă iubești!

Mustafa: Vă iubesc pe amândoi. Pe iubesc pe toți!

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri