Ce s-a întâmplat în Spania, după ce a fost introdus venitul minim garantat

Data publicării:
persoana care tine in palme cativa euro
Spania acordă temporar un venim minim garantat Foto: Guliver/GettyImages

Introducerea venitului minim garantat în Spania a atras o avalanșă de cereri. Sunt multe mai multe decât estimările guvernului, care nu mai poate ține pasul cu procesarea acestora.

Principala măsură de combatere a sărăciei lansată de Spania, schema venitului minim garantat, a atras un volum record de cereri şi deja înregistrează întârzieri la plată de luni de zile, scrie Financial Times.

Autorităţile de la Madrid au primit peste un milion de cereri de la introducerea schemei, cu patru luni în urmă. Însă doar jumătate dintre cereri au fost procesate până acum. În ceea ce privește plățile efective, un total de 136.000 de gospodării urmează să primească acest sprijin în zilele următoare, potrivit datelor oficiale.

Numărul cererilor depuse depășește cu mult așteptările guvernului, care estima că aproximativ 850.000 de gospodării se vor califica pentru a primi venitul minim garantat.

Măsura, introdusă în luna iunie, a fost concepută pentru a-i ajuta pe cei 2,3 milioane de spanioli săraci, asigurând un venit minim la nivel de gospodărie cuprins între 461 și 1.015 euro.

Administrarea schemei este complexă, având în vedere că aceasta are 14 trepte, în funcție de numărul de adulți și de copii din fiecare gospodărie, mai notează Financial Times.

Măsura, care se afla în programul de guvernare al actualului executiv de stânga, a fost accelerată de declanșarea pandemiei, care a afectat puternic Spania. Autoritățile de la Madrid se așteaptă ca economia spaniolă să scadă cu 11 la sută în acest an, în vreme ce FMI estimează contracția la aproape 13 la sută.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri