Ce s-a întâmplat pe durata ultimelor 4 zboruri ale avionului prăbușit în Indonezia. Un detaliu scos la iveală de cutia neagră

Data publicării:
lion air

Avionul Boeing Max 8, care s-a prăbușit în largul Mării Java la scurtă vreme după decolarea de la Jakarta, lăsând în urmă 189 de morți, a avut probleme cu indicatorul de viteză în timpul ultimelor patru zboruri, susțin anchetatorii indonezieni.

Anchetatorii indonezieni din cadrul Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor analizează datele din cutia neagră a aeronavei, recuperată recent de pe fundul mării de către scafandri.

Indicatorul de viteză al zborului JT 610, operat de compania Lion Air, a afișat informații inexacte pe durata ultimelor patru călătorii ale avionului, relatează The New York Times. Cu toate acestea, de fiecare dată aeronava a primit permisiunea de a decola.

„Crede că aceasta este o mare problemă, deoarece există la ora actuală peste 200 de avioane Max 8 în lumea întreagă”, a declarat Nurcahyo Utomo, investigatorul-șef al Comitetului.

Acesta este îngrijorat că defecțiunea la indicatorul de viteză ar putea să nu fie un caz izolat, ci o eroare de sistem din fabricație, lucru care deschide o perspectivă sordidă în privința aeronavelor Boeing din această gamă.

Anchetatorii spun că nu este clar dacă indicatorul de viteză a fost de vină pentru tragedia aviatică, însă este cert că o asemenea defecțiune poate furniza date incorecte celorlalte sisteme automate ale avionului.

Avionul prăbușit în Indonezia pe 29 octombrie fusese suspus recent unor reparaţii, în urma unor probleme tehnice, potrivit directorului companiei aeriene indoneziene Edward Sirait.

Aeronava ”a fost reparată la Denpasar”, pe Insula Bali, iar ”apoi a zburat către Jakarta”, a precizat el. ”Tehnicienii de la Jakarta au primit note şi au efectuat altă reparaţie, înainte ca (avionul) să plece spre Pangkal Pinai", unde urma să ajungă luni, a mai declarat Edward Sirait.

Directorul Lion Air a subliniat că a fost vorba despre „o procedură normală”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri