Video Ce se întâmplă când ucrainenii se întâlnesc cu rușii pe plajele din Antalya

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
tanara cu capul in jos pe plaja din antalya
Tania Mozkal s-a refugiat din Ucraina la niște prieteni turci din Antalya. Pe plajele de aici întâlnește numeroși turiști ruși Foto: captură video

Milioane de ucraineni fug în străinătate, departe de război. Unii dintre ei au aterizat în Turcia. În urmă cu un an, veneau ca turiști pe plajele de pe coasta mediteraneană turcească, de exemplu în Antalya. Acolo, aveau să întâlnească și turişti ruși, care aleg Turcia ca destinație de călătorie. Astăzi, cele două părți se întâlnesc la plajă în circumstanțe complet diferite. Tania Mozkal aproape că nu suportă: ar vrea să se întoarcă în Ucraina natală, care este bombardată de forțele ruse. În timp ce ea este în exil, vede ruși care se bucură de vacanță. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Soare, nisip și mare. Chiar și primăvara, orașul turcesc de coastă Antalya oferă tot ceea ce își poate dori un turist. Dar Tania Mozkal nu are chef de vacanță. În timp ce copiii ei se joacă în apă, ucraineanca se gândește la patria ei. Când a izbucnit războiul, a fugit cu cei mici din Kiev în Turcia, trecând prin România. Însă nici măcar pe plajă nu se poate relaxa.

„Ceea ce mă deranjează este că nu știu ce fel de oameni sunt în jurul meu în acest moment. De unde vin ei? Ce cred ei despre mine și despre țara mea?”, mărturisește ucraineanca.

Asta, pentru că Antalya este o destinație populară pentru turiștii din Rusia - țara care i-a invadat patria. Tania știe că majoritatea rușilor aprobă politica lui Putin. Cu toate acestea, cei mai mulți ruși de pe plajă sunt reticenți în a vorbi despre război:

„Ne iubim țara, iubim oamenii și viața în Rusia. Dar înțelegem și ce se întâmplă în Ucraina”, spune un turist rus.

„Nu ne puteți învinui pe noi, rușii, pentru asta. Mulți oameni cred televiziunile rusești atunci când susțin că armata ucraineană își atacă propriile ținte”, explică o rusoaică.

Rușii, mană cerească pentru operatorii de turism turci

Înainte de război, două milioane de ucraineni își petreceau anual vacanța în stațiunile din Turcia. Acum, stau deoparte. Dar operatorii de turism din această țară speră să atragă și mai mulți clienți ruși. Mulți se bucură că Ankara nu impune sancțiuni Moscovei.

„În viitor, piața rusă ar putea furniza jumătate dintre turiștii noștri. Rusia ne-a asigurat că în curând, până la 30 de zboruri charter ar putea ajunge aici zilnic”, spune Nihat Sami Ezgin, operator de turism.

Turcia este una dintre ultimele țări din Europa care a rămas complet deschisă rușilor. Inclusiv pentru oligarhii care își acostează aici super-iahturile, la adăpost de sancțiuni.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan spune că atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări prietene. El s-a oferit să medieze între cele două părți aflate în conflict, dar până acum nu a avut succes.

„Mi-e frică și nu știu cum să trăiesc cu frica mea”

Tania și copiii ei stau la niște prieteni turci. Cele două familii s-au cunoscut înainte de război.

„Încercăm să-i distragem atenția, ca să nu se mai uite atât de mult la știri. Altfel, nu se oprește din plâns. E greu și pentru mine”, spune Semiha Al, prietena Taniei.

Dar distragerea atenției nu funcționează mereu. Soțul Taniei este încă în Kiev, ca membru în apărarea civilă.

„Vreau să mă întorc la soțul meu, în țara mea. Dar mi-e frică și nu știu cum să trăiesc cu frica mea. Aud povești despre fete care sunt violate - multe dintre ele au între 10 și 14 ani. Sunt în spital și destul de multe sunt însărcinate”, spune Tania.

Și astfel, și aici, pe dealurile care mărginesc Antalya, ucraineanca este urmărită iar și iar de crimele brutale de război din țara sa natală, în timp ce turiștii ruși se bronzează pe plajă.

„Știți, sunt o persoană foarte echilibrată. Evit conflictele și nu încep aproape niciodată o dispută. Dar mă înfurie destul de tare să văd oameni din Rusia petrecându-și vacanța aici și distrându-se”, mărturisește refugiata din Ucraina.

Tania Mozkal și-ar fi dorit să se bucure anul acesta de o vacanță relaxantă, cu familia, în Antalya. Dar acum, fiecare vizită la plajă este o experiență dureroasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri