Ce se întâmplă în Turcia? Președintele Erdogan, din ce în ce mai criticat de foștii colaboratori

Data actualizării: Data publicării:
Fostul președinte turc Abdullah Gul (dreapta), președintele Recep Tayyip Erdogan (al doilea din dreapta) și fostul premier Ahmet Davutoglu (stânga) asistă la funeralii Foto: Guliver/Getty Images
Fostul președinte turc Abdullah Gul (dreapta), președintele Recep Tayyip Erdogan (al doilea din dreapta) și fostul premier Ahmet Davutoglu (stânga) Foto: Guliver/Getty Images

Comitetul Executiv al partidului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan (AKP, la putere) a decis luni în unanimitate să îl trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare în vederea excluderii sale din partid, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Decizia a fost luată la finalul unei reuniuni de cinci ore a Comitetului Executiv Central al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), prezidată de Erdogan, a informat cotidianul proguvernamental Hürriyet.

Ahmet Davutoglu, fostul colaborator al lui Erdogan, nu mai poate păstra tăcerea

Figură importantă a partidului islamist-conservator, Ahmet Davutoglu, care a fost, de asemenea, ministru de externe, a demisionat din funcţia de prim-ministru în 2016 după doi ani. El a promis să nu îl critice niciodată pe Erdogan în public, însă recent a arătat că nu mai poate păstra tăcerea în legătură cu ceea ce consideră ca fiind „disfuncţionalităţi” în rândul partidului.

Ahmet Davutoglu a acuzat AKP în special că a deviat de la obiectivele sale, criticând partidul pentru că a cerut noi alegeri la Istanbul după ce, în martie, pierduse primăria oraşului în faţa opoziţiei. Cu ocazia noului scrutin, din iunie, candidatul lui Erdogan a suferit o înfrângere usturătoare.

El a mai denunţat demiterea la 19 august a trei primari ai unor oraşe din estul Turciei - Diyarbakir, Mardin şi Van -, toţi trei membri ai partidului prokurd HDP (Partidul Democratic al Popoarelor) şi acuzaţi că întreţin legături cu militanţi kurzi.

Alți doi fondatori ai partidului îl critică pe Recep Erdogan

Această decizie a intervenit în timp ce personalităţi de prim-plan ca fostul preşedinte Abdullah Gül şi fostul vicepremier Ali Babacan, amândoi membri fondatori ai AKP, s-au distanţat de Erdogan.

Fost vicepremier însărcinat cu supervizarea economiei Turciei, Ali Babacan şi-a anunţat la 8 iulie demisia din partid invocând „profunde divergenţe” şi nevoia de „o nouă viziune”.

Potrivit presei turce, Babacan, de asemenea ministru al economiei şi şef al diplomaţiei, apoi vicepremier până în 2015, se pregăteşte să înfiinţeze în toamnă un nou partid împreună cu cu Abdullah Gül.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri