Sari la conținut

Ce simbol jignitor la adresa culturii japoneze a apărut pe masă la cina oferită de Benjamin Netanyahu lui Shinzo Abe

O ofensă radicală pe linie culturală? De pildă, să servești unui japonez un desert într-un pantof. S-a întâmplat la nivel înalt, la cina luată împreună de premierul Japoniei, Shinzo Abe, și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.

În Japonia există o etichetă culturală respectată cu sfințenie: pantofii nu au ce căuta în intimitatea casei, trebuie să rămână mereu afară.

Prin urmare, este lesne de imaginat expresia de pe chipul premierului japonez Shinzo Abe recent, când, în timpul cinei sale alături de Benjamin Netanyahu, ospătarii au adus patru pantofi negri pe masă.

După o zi lungă de întâlniri în Israel, a venit vremea cinei la reședința oficială a premierului israelian, scrie The Washington Post.

De o parte a mesei, Shinzo Abe și soția sa, Akie Abe. De celaltă parte a mesei, Benjamin Netanyahu și soția sa, Sara Netanyahu. În capul mesei – se observă într-o fotografie -, stând mândru în picioare, un bucătar israelian de top, celebrul Segev Moshe. Iar pe masă, detaliul izbitor: două perechi de pantofi negri pe post de tavă pentru o selecție aristocrată de praline.

Pantofii au fost însă o reproducere scuplturală semnată de reputatul artist Tom Dixon. 

„A fost o decizie insensibilă”, a declarat un oficial israelian, sub condiția anonimatului, pentru ziarul Yediot Aharonot. „Nu există nimic mai umilitor în cultura japoneză decât un pantof. Nu numai că nu poartă pantofi în casă, dar nici în birouri nu veți găsi pantofi”, a adăugat sursa citată.

Un diplomat japonez, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat: „Nu există nicio cultură în lumea asta în care să pui pantoful pe masă. Oare ce a fost în capul distinsului bucătar. Dacă a fost umor, nu a fost amuzant. Suntem jigniți în numele premierului nostru”.

Ministerul de Externe al Israelului susține că nu a fost consultat în aprobarea meniului care a fost servit.

 

Pe aceeași temă