Părinții lui Warmbier vorbesc despre "torturi îngrozitoare" la care acesta a fost supus în Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Xinhua/Lu Rui via Getty Images
Foto: Xinhua/Lu Rui via Getty Images

Părinții tânărului student Otto Warmbier, care a stat închis timp de un an și jumătate într-o închisoare din Coreea de Nord, spun că regimul de la Phenian este responsabil de moartea acestuia.

otto
Foto: Xinhua/Lu Rui via Getty Images

Luni, familia lui Otto a anunțat moartea tânărului printr-o declarație publică. „Din păcate, torturile îngrozitoare la care fiul nostru a fost supus în mâinile Coreii de Nord ne asigură că nu era altă ieşire decât cea pe care o trăim acum", se arată în mesajul transmis de familia acestuia, preluat de The Washington Post.

Și secretarul de stat Rex Tillerson, laolaltă cu mulți alți politicieni americani, a acuzat Phenianul de moartea studentului în vârstă de 22 de ani.

„Să prezentăm clar faptele: Otto Warmbier, cetățean american, a fost ucis de regimul lui Kim Jong-un”, a declarat și senatorul John McCain, citat de CNN.

„Soarta lui Otto adâncește determinarea administrației în a preveni astfel de tragedii să li se întâmple unor oameni nevinovați în mâinile unor regimuri care nu respect statul de drept sau minima decență umană. Statele Unite condamnă încă o dată brutalitatea regimului din Coreea de Nord”, a fost mesajul președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

Studentul american a sosit în Statele Unite miercurea trecută, în comă, după un an şi jumătate de detenţie, el fiind eliberat din motive ”umanitare”.

Tânărul a fost arestat în ianuarie 2016, în Coreea de Nord, în timpul unui voiaj organizat de Anul Nou. Studentul, originar din Cincinnati, a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată de Curtea Supremă nord-coreeană, după ce a mărturisit că a furat un afiş cu un slogan politic dintr-un hotel de la Phenian în care era cazat.

Diplomaţia americană a îndemnat Phenianul să-l graţieze, apreciind că această condamnare era extrem de dură, iar eliberarea studentului a avut loc în urma unor intense eforturi diplomatice.

Autoritățile nord-coreene au afirmat că Otto Warmbier a contractat o formă de botulism, la scurt timp după procesul din Coreea de Nord, în martie 2016, şi i s-a administrat un somnifer care i-a indus coma. Însă medicii americani au contrazis acest diagonistic, precizând că tânărul a avut pierderi mari de ţesut cerebral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri