Ce spune „Noua Mata Hari” despre cazul Skripal și războiul sirian

Data actualizării: Data publicării:
anna-chapman-2

Anna Vasilievna Chapman, fostă spioană a serviciilor secrete ruse, a postat pe contul ei de Instagram un comentariu privind războiul diplomatic dintre Rusia și Marea Britanie declanșat în urma otrăvirii cu o neurotoxină a fostului ofițer GRU Serghei Skripal.

Chapman
Anna Chapman

Anna Chapman, supranumită „noua Mata Hari”, a făcut obiectul, în 2010, al schimbului de agenți dintre Washington și Kremlin, laolaltă cu Serghei Skripal.

În ultimii ani, Chapman nu a devenit doar o vedetă de televiziune și o răsfățată a tabloidelor internaționale, ci și una dintre susținătoarele fervente ale președintelui rus Vladimir Putin.

În postarea sa de pe Instagram, fosta spioană a răspuns unei afirmații făcute zilele trecute de ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, pe seama atacului cu arme chimice a regimului de la Damasc asupra civililor din orașul Douma al Ghoutei de Est, scrie Newsweek.

Rusia „este pătată de sângele inocent al copiilor sirieni”, a declarat oficialul american în Consiliul de Securtitate al ONU.

„Aș vrea să subliniez că escaladarea tensiunilor nu a debutat în Siria, ci în orașul britanic Salisbury (unde locuiește Serghei Skripal – n.r.)”, se arată în postarea Annei Chapman.

„Gazul peste acest foc al confruntării ruso-americane a fost turnat de către «gentleman»-ul britanic cu tunsoarea lui răvășită (ministrul de Externe al Regatului Unit, Boris Johnson – n.r.) și de către femeia care se visează noua «Doamnă de Fier» Margaret Thatcher (premierul britanic Theresa May – n.r.)”, a mai scris fosta spioană pe Instagram.

Iulia Skripal a respins o propunere de ajutor consular din partea Rusiei, după otrăvirea sa cu un agent neurotoxic la începutul lunii martie în Anglia, împreună cu tatăl său, Serghei Skripal, a indicat miercuri Ministerul britanic de Externe.

„Noi i-am transmis Iuliei propunerea de ajutor consular din partea Ambasadei ruse'' la Londra, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat. „Ea este liberă să decidă dacă doreşte să-l accepte sau nu. Până în prezent, înţelegem că nu l-a acceptat'', a precizat el.

La sfârşitul lui martie, Londra anunţa că examinează o cerere a Rusiei de a obţine acces consular la Iulia Skripal (33 de ani), subliniind că respectă dorinţa femeii, în prezent în convalescenţă.

Spitalul din Salisbury (sud-vestul Angliei), unde Iulia Skripal a fost internată de la otrăvirea sa, pe 4 martie, împreună cu tatăl său, a anunţat că ea a părăsit instituţia medicală.

Tatăl ei, în vârstă de 66 de ani, a făcut de asemenea mari progrese, potrivit aceleiaşi surse, dar el se reface „mai lent'' şi este în continuare spitalizat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri