Ce spune șeful NATO despre declanșarea articolului 5 în cazul în care Coreea de Nord atacă insula Guam

Data publicării:
britain-to-send-thousand-troops-to-poland-for-exercises

Programul nuclear al Coreei de Nord reprezintă o amenințare globală și, prin urmare, necesită un răspuns la nivel global, susține secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit BBC.

„Bineînțels, acest lucru include și NATO”, a subliniat Stoltenberg într-o declarație făcută sursei britanice.

Șeful Alianție nu a oferit însă un răspuns la întrebarea legată de un eventual atac asupra insulei americane Guam din Oceanul Pacific, și anume dacă o astfel de situație ar duce la declanșarea pactului de apărare colectivă al NATO, stipulat în articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

„Nu voi specula dacă articolul 5 va fi aplicat într-o astfel de situație”, a comentat Jens Stoltenberg. „Ceea ce vă pot spune este că acum ne concentrăm în totalitate asupra modului în care putem contribui la găsirea unei soluții pașnice a conflictului”, a adăugat secretarul general al NATO.

NATO a condamnat testele nucleare ale Phenianului, dar, în calitate de alianță militară, nu a fost implicată ditrect în diplomația conexă crizei nord-coreene.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a organizat o recepţie mare pentru a felicita oamenii de ştiinţă şi tehnicienii care au lucrat la testul nuclear de săptămâna trecută, a anunţat duminică agenţia de presă KCNA.

Agenţia nu a precizat când a avut loc banchetul, dar analiştii cred că a fost sâmbătă.

Fotografii publicate de KCNA îl arată pe liderul communist zâmbind, la Teatrul Poporului, alături de doi oameni de ştiinţă eminenţi: Ri Hong Sop, şeful Institutului de Arme Nucleare nord-coreean, şi Hong Sung Mu, director adjunct al Departamentului pentru Industria Muniţiei din cadrul Partidului Muncitorilor.

Ri şi Hong au jucat roluri vitale în programul nuclear nord-coreean. Ei au fost fotografiaţi la distanţă mică de Kim în timpul testelor militare şi inspecţiilor.

Coreea de Nord a afirmat că cel mai recent test a reprezentat un progres important pentru bomba cu hidrogen. Nu a existat nicio confirmare independentă, dar unii experţi occidentali afirmă că există suficiente dovezi care sugerează că statul izolat fie a dezvoltat o bombă cu hidrogen, fie este aproape.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri