Cea mai veche toaletă din Japonia a fost aproape distrusă de un șofer care mergea cu spatele

Data publicării:
mașină mov în interioriul unui templu cu uși distruse
Foto: Captură Twitter/@AndyVermaut

O clădire despre care se crede că este cea mai veche toaletă încă în picioare din Japonia a fost avariată grav, luni, când un angajat care lucra la operațiunea de conservare a monumentului a intrat accidental cu mașina în ea, relatează CNN.

Bărbatul în cauză mergea cu spatele cu mașina când a lovit accidental clădirea și i-a distrus ușile.

Kodo Uno, un purtător de cuvânt al Templului Tofukuji din Kyoto, a declarat că ușile de lemn vechi de aproximativ 600 de ani au fost avariate grav după acest incident.

Toaleta a fost construită la Templul Tofukuji în prima jumătate a perioadei shogunatului Ashikaga, care a durat între 1336 și 1573, numită uneori și perioada Muromachi, după districtul din vechea capitală, Kyoto, în care și-a stabilit reședința al treilea shogun Ashikaga, Yoshimitsu.

„Toaleta este un monument istoric, așa că, în mod evident, am fost foarte triști când am văzut că a fost avariată”, a declarat Uno.

Ea a fost denumită popular hyakusecchin, adică „toaleta de 100 de persoane”, după ce mai mult de 100 de ucenici de călugări budiști au folosit-o până la începutul erei Meiji, în secolul al XIX-lea. Toaleta putea fi folosită de 40 de persoane odată – pe fiecare parte sunt aliniate câte 20 de spații.

Închisă publicului de mai bine de un secol, ea a fost numită proprietate culturală importantă de către guvernul nipon, în 1902. Conform lui Uno, ea este cea mai veche latrină care rămâne în picioare la vreun templu budist zen din Japonia.

Uno a precizat că management-ul templului are în vedere modalități de restaurare a ușilor avariate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri