Sari la conținut

Ceartă între Japonia și Coreea de Sud din cauza unui aliment prezent în meniul lui Trump

Cum au devenit niște crustacee un motiv de „harță” diplomatică între Japonia și Coreea de Sud? Simplu: artropodele acvatice din meniul dineului organizat la Seul au fost pescuite din apele unor insule prinse într-o lungă dispută teritorială între Japonia și Coreea de Sud.

dineul

Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud, Donald Trump și Melania Trump, la dineul organizat la Casa Albastră.

Dar nu doar fructele de mare din meniul lui Donald Trump au trezit iritare la Tokyo, ci și un alt aspect, care vizează un vechi litigiu moral dintre cele două țări, transmite The Guardian.

Oficialii japonezi au criticat și decizia autorităților de la Seul de a invita la dineu o wianbu („femeie de confort”), cum erau numite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial femeile din Coreea de Sud care au fost forțate să devină sclave sexuale în bordelurile militare ale japonezilor.

Mass-media conservatoare din Japonia a numit banchetul organizat la Seul în cinstea vizitei șefului de la Casa Albă ca fiind „anti-japonez”, pentru că a inclus în meniul invitaților creveți și alte fructe de mare aduse din apropiere de Dokdo, un afloriment stâncos pe care Tokyo îl revendică sub denumirea Takeshima și care face parte dintr-o salbă de mici insule aflate sub administrația sud-coreenilor.

În ceea ce privește celălalt subiect de discordie, wianbu, autoritățile sud-coreene au invitat-o la banchet pe Lee Yong-soo, care a fost obligată să practice prostituția în bordelurile militare japoneze înainte și în vremea războiului mondial.

Fotografiile de la dineul organizat în palatul prezidențial, Casa Albastră, îl înfățișează pe Donald Trump îmbrățișând-o pe bătrâna Lee, în vârstă de 88 de ani.

1632

Donald Trump o îmbrățișează pe Lee Yong-soo. Foto: YONHAP/AAP

Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Tokyo, Yoshihide Suga, s-a întrebat retoric dacă sunt nimerite asemenea gesturi cu impact diplomatic într-un context regional atât de delicat, într-un moment în care Japonia, SUA și Coreea de Sud încearcă să preseze Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear.

The Korea Herald l-a citat pe purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, care a declarat: „Invitarea lui Lee a fost concepută pentru a transmite un mesaj lui Donald Trump și pentru a-i cere să abordeze printr-o perspectivă echilibrată problema «femeilor de confort» și a disputei istorice dintre Japonia și Coreea de Sud”.

Lee Yong-soo face parte din cele 200.000 de femei, majoritatea din Peninsula Coreeană, care au fost victimele represiunii de natură sexuală în al Doilea Război Mondial. Dintre ele, doar 34 mai trăiesc în prezent, o parte fiind instituționalizate în adăpostul Casa Dăruinței.

Guvernele celor două țări au semnat în 2015 un acord în cadrul căruia Japonia trebuia să prezinte scuze și să plătească o sumă forfetară de 1 miliard de yeni japonezi (8,7 milioane de euro), care urma să fie distribuită sub formă de despăgubiri supraviețuitoarelor acestei file întunecate a relațiilor dintre japonezi și sud-coreeni.

Numai că, recent, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că revizuiește în prezent acordul semnat de predecesorul său și că este posibil să anuleze documentul.

 

Pe aceeași temă