CEDO acuză Ungaria de tratamente inumane după ce un migrant s-a înecat în Tisa. La ce despăgubiri a fost condamnată

Data publicării:
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Ungaria, condamnată de CEDO. Foto: Profimedia Images

Ungaria a fost reclamată la CEDO de familia bărbatului care a murit înecat în Tisa. În 2016, acesta împreună cu fratele lui au încercat să intre clandestin în Ungaria, dar agenţii de frontieră i-au obligat să se întoarcă în Serbia. Pe drum unul din cei doi frați a murit, iar CEDO i-a dat drepate celuilat care a acuzat Ungaria de tratamente inumane, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Ungaria în cazul migrantului sirian.

CEDO a considerat că Ungaria a încălcat în acest caz două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel referitor la dreptul la viaţă şi cel care interzice tratamentele inumane sau degradante, pentru că nu a desfăşurat o investigaţie.

Fratele migrantului sirian a sesizat instanţa europeană. Cei doi erau împreună atunci când, cu ajutorul traficanţilor, au încercat pe 1 iunie 2016 să ajungă în Ungaria traversând cu o ambarcaţiune râul Tisa venind dinspre Serbia.

El a povestit că agenţii de frontieră din Ungaria i-au forţat să se întoarcă în Serbia, iar pe drum, fratele său s-a înecat. În plângerea înaintată la CEDO, el a susţinut că moartea fratelui său a fost o consecinţă a acţiunii poliţiştilor de frontieră şi că autorităţile ungare nu au desfăşurat o investigaţie efectivă asupra celor întâmplate.

Judecătorii europeni i-au dau dreptate şi au condamnat Ungaria să plătească familiei migrantului decedat care se află acum în Germania, o despăgubire de 34.000 de euro ca prejudiciu moral şi 5.600 de euro cheltuieli judiciare.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri