Cehia exclude agenția nucleară rusă dintr-o licitație pentru construcția unei centrale nucleare, după scandalul expulzării diplomaților

Data publicării:
andrej babis
Premierul Cehiei, Andrej Babis. Foto: Getty Images

Cehia renunță la colaborarea cu agenția nucleară rusă, Rosatom, pentru construcția unei noi centrale nucleare, în urma conflictului și tensiunilor diplomatice legate de expulzarea reciprocă a mai multor diplomați ruși și cehi. Anterior, participarea Rosatom la licitația de mai multe miliarde de euro a dus inclusiv la o criză politică în interiorul guvernului de la Praga și la demiterea ministrului de externe.

Decizia guvernului de la Praga a fost luată ca urmare a conflictului diplomatic dintre Rusia și Cehia. Cele două țări și-au expulzat reciproc diplomați, iar Praga a acuzat serviciile secrete ruse că sunt responsabile de o explozie de la un depozit din muniții din 2014, soldat cu moartea a două persoane.

„Nu se va cere Rosatom să furnizeze documente pentru evaluarea securităţii”, a declarat jurnaliştilor ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek.

După această decizie de excludere, companiile FED, franceză, KHNP, sud-coreeană, şi Westinghouse, americană, rămân în cursă pentru a câştiga contractul pentru construirea unei noi unităţi în centrala nucleară Dukovany, situată în sudul ţării, până în 2036, conform Agerpres.

Un număr de 18 diplomaţi ruşi, identificaţi de serviciile de informaţii cehe ca spioni, au părăsit luni Praga pentru a ajunge la Moscova şi 20 de diplomaţi cehi au fost de asemenea expulzaţi de Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri