Cei 70 de diplomaţi ruşi expulzați au părăsit Bulgaria, împreună cu familiile lor

Data publicării:
Staff from Russia's diplomatic mission and their families arrive at Sofia Airport prior to their departure on July 3,
Diplomații ruși expulzați au trebuit să părăsească Bulgaria împreună cu familiile lor. Foto: Profimedia

70 de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit duminică Bulgaria, după ce această ţară a anunţat expulzarea lor în baza unor suspiciuni de spionaj. Moscova a amenințat că își închide ambasada de la Sofia.

Bulgaria a expulzat diplomaţii ruşi miercuri şi le-a fixat termen până duminică pentru a se întoarce în Rusia, aceste persoane fiind identificate ca reprezentând „o ameninţare pentru securitatea naţională” a Bulgariei, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Ca represalii, Rusia a ameninţat că îşi va închide ambasada de la Sofia, care ar deveni astfel prima ambasadă rusă închisă într-o ţară a UE.

Premierul bulgar Kiril Petkov a acuzat-o pe ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova de susţinerea moţiunii de cenzură împotriva lui.

Petkov, rămas interimar, a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură, iar preşedintele Rumen Radev ar urma să-i încredinţeze încă o dată mandatul de a forma guvernul, înaintea convocării din nou a anticipatelor. Dar socialiştii bulgari, care au făcut parte din coaliţia lui Petkov, l-au acuzat pe acesta că a luat singur decizia de a expulza diplomaţii ruşi, pe care ei o consideră nejustificată, şi au anunţat că din acest motiv nu vor susţine un nou guvern condus de actualul premier.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a remis joi către MAE bulgar o notă diplomatică în care cerea ca până vineri la prânz Bulgaria să revină asupra expulzării diplomaţilor ruşi. În caz contrar, a mai transmis Mitrofanova, conform MAE bulgar, ea va cere Moscovei să ia în calcul închiderea completă a ambasadei ruse de la Sofia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri