Cei mai puternici lobbyiști din America lucrează gratis pentru Ucraina, dar câștigă milioane de dolari de la producătorii de arme

Data actualizării: Data publicării:
tancuri în depozit
Imediat după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina, toate industriile americane și-au declarat sprijinul pentru țara asediată - inclusiv industria de lobby a Washingtonului. Foto: Profimedia Images

Unii dintre cei mai puternici lobbyiști de la Washington se oferă să ajute Ucraina pe gratis, dar, în același timp, primesc milioane de dolari de la producătorii de arme contractați de Pentagon, care au de câștigat de pe urma războiului cu Rusia, relatează The Guardian.

Imediat după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina, toate industriile americane și-au declarat sprijinul pentru țara asediată. Dar poate că cea mai importantă industrie care a sărit în ajutorul Ucrainei a fost industria de lobby a Washingtonului.

În timp ce industria de influențare ar putea avea motive altruiste pentru care reprezintă Ucraina pro bono, unele firme de lobby au, de asemenea, interese financiare pentru ajutorul oferit: au câștigat milioane de dolari făcând lobby pentru producătorii de arme care ar putea profita de pe seama războiului.

Hogan Lovells

În luna februarie, fostul senator american Norm Coleman, acum consilier principal al firmei de avocatură Hogan Lovells, a dezvăluit faptul că lucrează ca lobbyist pentru o fundație controlată de oligarhul ucrainean Victor Pinciuc.

Coleman, care deține o experiență vastă lucrând ca lobbyist pentru diverse entități străine, în special în perioada în care a lucrat ca agent al Arabiei Saudite, era deja preocupat de situația din Ucraina.

tancuri în depozit
Unele firme de lobby au câștigat milioane de dolari făcând lobby pentru producătorii de arme care ar putea profita de pe seama războiului. Foto: Profimedia Images

Cu toate că Hogan Lovells nu cere bani în schimbul serviciilor pe care le prestează pentru Ucraina, doi dintre clienții plătitori ai companiei, Looking Glass Cyber Solutions și HawkEye 360, au contracte cu armata și sunt direct interesați de conflictul din Ucraina.

Looking Glass i-a plătit firmei de avocatură 200.000 de dolari în 2022 și are un contract pe cinci ani cu Departamenul Apărării „pentru a furniza informații despre ameninările cibernetice”.

HawkEye 360 a plătit și ea 200.000 de dolari firmei Hogan Lovells în 2022.

BGR

BGR Government Affairs (BCR), o firmă de lobby și comunicații, a început să lucreze pro bono pentru doi clienți din Ucraina din luna mai. Contractele sunt semnate de Vadim Ivcenko, un membru al parlamentului ucrainean, și Elena Lipkivka Ergul, consilier al președintelui Zelenski.

În 2022, BGR a câștigat peste o jumătate de milion de dolari făcând lobby pentru companii contractate de Pentagon, unii dintre aceștia profitând deja de pe urma răzoboiului.

Mercury

Mercury Public Affairs, o firmă de consultanță, a început să lucreze pro bono pentru GloBee, un ONG ucrainean, la mijlocul lunii martie 2022. S-a dovedit că tot ceea ce au făcut cei de la Mercury în primele trei luni și jumătate a fost să trimită patru e-mailuri în numele lui GloBee.

Mercury a primit 180.000 de dolari în 2022 pentru activitățile de lobby pe care le-a întreprins pentru firme contractate de Pentagon.

Situația companiei Mercury este cu atât mai specială cu cât, înainte de război, aceasta a lucrat pentru promovarea intereselor Rusiei timp de mai mulți ani. Mercury a făcut lobby pentru Sovcombank, cât și pentru o companie rusească din domeniul energiei fondată de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Mercury a renunțat la ambii clienți din Rusia odată ce războiul din Ucraina a izbucnit, dar nu înainte de a primi 3 milioane de dolari din partea entităților ruse în cei cinci ani dinainte de momentul în care s-a oferit să lucreze gratis pentru clientul din Ucraina.

soldat ucrainean la antrenamente
Soldat ucrainean la antrenamente. Foto: Profimedia Images

Navigators Global

Compania, care se descrie drept o firmă ce se ocupă cu „probleme de management, relații guvernamentale și comunicații strategice”, a ales să reprezinte interesele unei comisii din parlamentul ucrainean.

În același timp, firma a câștigat 830.000 de dolari de la companiile din industria de apărare din SUA.

Ogilvy

Ogilvy este o agenție uriașă de publicitate și relații publice care lucrează cu ministerul culturii și informației din Ucraina la Inițiativa Avantaj Ucraina.

Site-ul inițiativei se descrie drept „Inițiativa pentru investiții a Guvernului Ucrainei” - investiția principală este industria apărării.

Cel puțin una dintre firmele pentru care Oglivy Government Relations face lobby – Fluor – pare să beneficieze în mod direct de pe urma sprijinului militar al SUA pentru Ucraina și al prezenței militare americane în Europa.

Fluor i-a plătit pe cei de la Oglivy cu 200.000 de dolari pentru activitățile de lobby întreprinse în 2022.

„Există o cerere mare pentru arme de transferat în Ucraina și cu care să refacă stocurile americane tot mai scăzute... firmele primesc contracte legate de Ucraina de miliarde de dolari”, a spus Julia Gledhill, care investighează cheltuielile din domeniul apărării.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...