Cel mai controversat ministru din noul guvern al Israelului a fost invalidat de Curtea Supremă: „Prim-ministrul trebuie să-l demită”

Data publicării:
Curtea Supremă a Israelului a invalidat miercuri numirea ministrului de interne şi numărul doi în guvern, Aryeh Deri, care fusese găsit vinovat de fraudă fiscală.
Curtea Supremă a Israelului a invalidat miercuri numirea ministrului de interne şi numărul doi în guvern, Aryeh Deri, care fusese găsit vinovat de fraudă fiscală. Foto: Profimedia

Curtea Supremă a Israelului a invalidat miercuri numirea ministrului de interne şi numărul doi în guvern, Aryeh Deri, care fusese găsit vinovat de fraudă fiscală.

Deputaţii israelieni au votat la sfârşitul lui decembrie o lege, denumită de presă „legea Deri”, care permite unei persoane găsite vinovate de o infracţiune, dar necondamnate la închisoare cu executare, să obţină un portofoliu ministerial, relatează AFP, citată de Agerpres.

Obiectivul era de a-i permite astfel lui Deri să obţină un post de ministru pe care îl ceruse.

„Curtea Supremă a decis că numirea deputatului Aryeh Deri în postul de ministru de interne şi al sănătăţii nu poate fi validată”, a spus Curtea Supremă într-un comunicat.

„Prim-ministrul trebuie să-l demită”, a adăugat Curtea Supremă, reamintind că Deri, şeful partidului ultra-ortodox Shass, anunţase la începutul lui 2022 că se va retrage din viaţa politică în urma condamnării sale pentru fraudă fiscală.

Această retragere era chiar o condiţie impusă de justiţie lui Deri pentru a evita închisoarea.

El a fost însă reales la legislativele din noiembrie şi numit ministru de interne şi al sănătăţii în guvernul format la sfârşitul lui decembrie de Benjamin Netanyahu, împreună cu aliaţii său ultra-ortodocşi şi de extremă dreapta.

Puterea judiciară este în Israel singura în măsură să controleze guvernul şi să vegheze la respectarea drepturilor individuale, ceea ce a făcut miercuri Curtea Supremă prin decizia sa.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri