Cel mai grav dezastru zoosanitar din SUA: Peste 50 de milioane de păsări, ucise de gripa aviară în doar câteva luni

Data publicării:
găini
Peste 50 de milioane de păsări, ucise de gripa aviară în doar câteva luni, în SUA. Foto: Profimedia Images

Gripa aviară a ucis 50,54 de milioane de păsări anul acesta în Statele Unite, cifra reprezentând un nou record. Prețurile la ouă și la carnea de curcan au crescut extrem de mult din această cauză, potrivit Reuters.

Moartea găinilor, curcanilor și a altor păsări reprezintă cel mai grav dezastru zoosanitar din SUA de până acum, depășind recordul anterior de 50,5 milioane de păsări care au murit în urma unei epidemii de gripă aviară în 2015.

Păsările mor adesea după ce au fost infectate. Grupuri întregi, care pot depăși un milion de păsări la fermele de găini, sunt, de asemenea, sacrificate pentru a controla răspândirea bolii după ce o pasăre este testată pozitiv.

Pierderile au făcut ca prețurile la ouă și la carnea de curcan să ajungă la niveluri record, agravând problemele economice ale consumatorilor care se confruntă cu o inflație în creștere. Ziua Recunoștinței, sărbătorită joi, a fost mult mai scumpă decât de obicei.

Europa și Marea Britanie suferă, de asemenea, cele mai grave crize de gripă aviară, iar unele supermarketuri britanice au raționalizat achizițiile de ouă ale clienților după ce epidemia a perturbat aprovizionarea.

Epidemia din SUA, care a început în februarie, a infectat efective de păsări din 46 de state.

Păsările sălbatice, cum ar fi rațele, transmit virusul, cunoscut sub numele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), prin fecalele sau prin contactul direct cu păsările de curte.

Fermierii s-au străduit să țină boala și păsările sălbatice departe de grajdurile lor, sporind măsurile de securitate și de curățenie în urma epidemiei din 2015.

În 2015, aproximativ 30% dintre cazuri au fost atribuite direct originii păsărilor sălbatice, față de 85% în acest an, a precizat USDA pentru Reuters.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri