Cel mai mare focar din lume. Documente interne scurse ale Chinei arată peste 200 de milioane de infectări în ultimele zile

Data publicării:
fața unei lucrătoare sanitare chineze cu vizieră și costum de siguranță sub o lupă
Un cercetător renumit din China emite o teorie despre Covid, total diferită de cea a Guvernului de la Beijing. Foto: Profimedia Images

Aproape 250 de milioane de chinezi s-au îmbolnăvit de Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, conform unui document intern al autorităților chineze, scurs în presa occidentală și al cărui conținut a fost transmis de Bloomberg și FT, citate de CNN.

Dacă acest număr ar fi corect, el ar reprezenta aproximativ 18% din populația de 1,4 miliarde a Chinei și ar fi cel mai mare focar de Covid-19 din întreaga lume.

Datele citate au fost prezentate în timpul unei discuții interne a Comisiei Naționale de Sănătate (NHC) a Chinei, miercuri, conform surselor din presa americană.

Vineri, o copie a acestor documente s-a scurs pe rețelele sociale chineze, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată de NHC. Ambele publicații americane au prezentat în detaliu discuțiile purtate de autoritățile chineze despre felu în care trebuie gestionat acest uriaș focar.

Printre estimările din raport se numără cea conform căreia, doar marți au fost confirmate 37 de milioane de cazuri de oameni infectați cu Covid în China. Cifrele sunt într-un contrast dramatic față de numărul oficial oferit publicului, de 3.049 de cazuri.

Conform FT, Sun Yang, directorul adjunct CDC-ul chinez a fost cel care a prezentat datele în spatele ușilor închise. Sun a explicat că rata răspândirii Covid în China este încă în creștere, în ciuda cifrelor uriașe, și că peste jumătate din populația orașelor Beijing și Sichuan este infectată.

Conform datelor oficiale, 62.592 de cazuri simptomatice de Covid au fost raportate în primele 20 de zile ale lunii decembrie. Felul în care NHC a obținut estimarea de 250 de milioane este neclară, în condițiile în care autoritățile susțin că au renunțat la rețeaua națională de testare PCR și la strângerea de date în ce privește cazurile asimptomatice.

Numerele din documentele scurse sunt cu atât mai șocante cu cât China a raportat doar opt decese de Covid în această lună, în ciuda răspândirii dramatic de rapide a virusului și a unei rate a vaccinării destulde reduse printre bătrâni.

Citiți și: În loc de restricțiile draconice de până acum, autoritățile din Shanghai îi roagă acum pe oameni să rămână în case

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri