Cel mai mare jaf de criptomonede din istorie: Cum au reușit niște hackeri să fure 1,5 miliarde de dolari

Data publicării:
Cel mai mare jaf de criptomonede din istorie: Cum au reușit niște hackeri să fure 1,5 miliarde de dolari
Cel mai mare jaf de criptomonede din istorie: Cum au reușit niște hackeri să fure 1,5 miliarde de dolari. Foto. Shutterstock

Bybit, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede, a fost ținta unui atac cibernetic de amploare, în urma căruia niște hackeri au reușit să sustragă active digitale în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Potrivit experților, acesta este cel mai mare furt de criptomonede înregistrat vreodată, depășind incidentele anterioare din industrie, informează News.ro.

Atacul a compromis portofelul rece al Bybit, un sistem de stocare offline conceput pentru a oferi securitate maximă. Fondurile furate, în principal în ether, au fost rapid transferate în mai multe portofele şi lichidate prin diverse platforme.

„Vă asigurăm că toate celelalte portofele reci sunt în siguranţă”, a declarat Ben Zhou, CEO-ul Bybit, într-o postare pe platforma X .

Firmele de analiză blockchain, inclusiv Elliptic şi Arkham Intelligence, au urmărit mişcarea criptomonedelor furate în timp ce acestea erau transferate în diverse conturi şi convertite rapid în alte active digitale. Potrivit Elliptic, acest atac depăşeşte cu mult jafurile anterioare din industrie, inclusiv furtul de 611 milioane de dolari de la Poly Network în 2021 şi 570 milioane de dolari de la Binance în 2022.

Analiştii de la Elliptic au legat ulterior atacul de Grupul Lazarus din Coreea de Nord, o colectivitate de hackeri sponsorizată de stat, cunoscută pentru sustragerea a miliarde de dolari din industria criptomonedelor. Grupul este renumit pentru exploatarea vulnerabilităţilor de securitate pentru a finanţa regimul din Coreea de Nord, utilizând adesea metode sofisticate de spălare a banilor pentru a ascunde fluxul de fonduri.

„Am etichetat adresele utilizate de hackeri în software-ul nostru, pentru a împiedica lichidarea acestor fonduri prin alte platforme”, a declarat Tom Robinson, directorul ştiinţific al Elliptic, într-un e-mail.

Breşa de securitate a declanşat imediat un val de retrageri de pe platforma Bybit, utilizatorii temându-se de o posibilă insolvenţă. Zhou a declarat că fluxurile de retrageri s-au stabilizat şi a anunţat că Bybit a obţinut un împrumut de urgenţă de la parteneri neidentificaţi pentru a acoperi eventualele pierderi irecuperabile şi pentru a menţine operaţiunile în desfăşurare.

Grupul Lazarus, cunoscut pentru atacurile sale asupra platformelor cripto, şi-a început activitatea în 2017, când a accesat patru platforme sud-coreene, sustrăgând 200 de milioane de dolari în bitcoin.

Pe măsură ce agenţiile de aplicare a legii şi firmele de urmărire a criptomonedelor lucrează pentru a recupera activele furate, experţii din industrie avertizează că furturile la scară largă rămân un risc fundamental în domeniul criptomonedelor.

„Cu cât facem mai dificilă beneficierea de pe urma unor astfel de infracţiuni, cu atât vor avea loc mai rar”, a scris Robinson de la Elliptic într-o postare pe blog.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit 30.000 euro. Dobânzile la Banca Transilvania, BRD, ING și...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Christina Applegate a dezvăluit că tatăl ei s-a stins din viață: „Este prima dată când chiar am plâns”
Adevarul
Planul B al Ucrainei. Pe ce mizează armata ucraineană pentru a putea continua lupta
Newsweek
FOTO S-a pensionat la 43 de ani cu 15.500 lei pensie specială. A pus deoparte și peste 200.000 euro
Digi FM
Andrew, fiul Ozanei Barabancea, a făcut ieri infarct, la numai 24 de ani: “Nu trebuie să te suprasoliciți...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...