Cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția de energie în Finlanda, în timp ce Germania închide centralele nucleare

Data publicării:
centrala nucleara profimedia
Cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția de energie în Finlanda. Foto: Profimedia

Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3), din Finlanda, cel mai mare din Europa, va începe duminică producția regulată, crescând securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a tăiat sursele de gaz și electricitate, relatează Reuters.

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar anunțul privind lansarea OL3 vine în momentul în care Germania oprește ultimele sale trei centrale nucleare. Pe de altă parte, Suedia, Franța, Marea Britanie și alte țări plănuiesc noi reactoare.

Operatorul OL3, Teollisuuden Voima, care este deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea ar urma să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda construită după 4 decenii și prima din Europa în 16 ani, a început în 2005. Inițial, centrala urma să fie deschisă în 2009, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată electricitate pentru testarea rețelei naționale a Finlandei în martie, anul trecut, și trebuia înceapă producția regulată patru luni mai târziu, dar a suferit o serie de defecțiuni care au întârziat cu un an termenul.

Lansarea reactorului ar urma să ducă la scăderea prețurilor la energie în Finlanda.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri