Cel mai scump pește din lume valorează 1,8 milioane de dolari. Explicația din spatele prețului piperat

Data publicării:
pestele koi
Foto: captura Facebook/Business Insider

Vi se pare ceva special la peștele din aceste imagini? Aflați că valorează 1,8 milioane de dolari. Este din specia koi și a câștigat concursul All Japan Koi Show în 2017. Este cel mai scump pește din acest soi vândut vreodată, scrie businessinsider.com.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Koi arată ca niște pești aurii supradimensionați, însă nu sunt deloc înrudiți. Sunt de fapt o specie de crap, cea mai scumpă de pe piața animalelor de casă.

Rămâne întrebarea: de ce? Peștii din această specie au început să fie crescuți în Japonia în anii 1700, atunci când cultivatorii de orez au început să-i înmulțească, fascinați de culoarea acestora. La fel cum alte națiuni organizează concursuri pentru câini, cam tot la fel japonezii sunt fascinați de competițiile  dedicate acestor pești.

Jurații îi analizează în funcție de cum arată pielea lor, mărime și forma corpului. Modul în care se mișcă în acvarii este luat, de asemenea, în considerare. Însă cea mai importantă caracteristică este culoarea.

Cu cât peștele este mai frumos, cu atât prețul de vânzare crește. Astfel, pot să coste de la câțiva dolari - cei mici, până la mii sau zeci de mii de dolari.

Peștii koi au șase tipuri de celule care produc culoare. Culorile pot fi roșu, galben, negru, alb, albastru sau o culoare metalică. Pentru a obține un pește ca cel care s-a vândut pentru 1,8 milioane de dolari trebuie să înmulțești exemplare cu multe celule albe și roșii, care sunt concentrate în pete mari. Astfel vor rezulta pești cu un colorit asemănător cu ce vedeți în imaginile de mai sus.

Alb și roșu sunt foarte apreciate pentru că aceste culori au un rol important în cultura japoneză, reprezentând puritatea și, respectiv, bucuria.

La obținerea unui exemplar câștigător contează și adâncimea la care sunt situate celulele de culoare în piele. În funcție de asta, culorile pot fi mai intense sau mai șterse. Cu cât sunt mai pronunțate aceste culori, cu atât crește prețul.

Astăzi există în jur de 120 de varietăți de pești koi. Pentru un termen de comparație: în toată lumea există în jur de 200 de rase de câini. Și trebuie să luăm în considerare și că înmulțirea peștilor este mult mai dificilă.

Un crescător începe cu aproximativ 3 milioane de exemplare noi în primul an, însă alege și păstrează în jur de 15.000. După ce peștii cresc, face o nouă selecție și mai păstrează pentru cel de-al doilea an în jur de 1.000.

Crescătorul care a reușit să vândă peștele din imagini cu 1,8 milioane de dolari l-a crescut pentru nouă ani înainte să-l scoată la licitație. Exemplarul este de sex feminin. Însă efortul a meritat, pentru că nu numai că investiția i s-a întors, însă bărbatul a făcut și un profit uriaș, pe lângă faima pe care a câștigat-o.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri