Cel puțin 60 de copii blocați într-un orfelinat din Sudan au murit de foame sau răpuși de febră

Data publicării:
O refugiată din Sudan trece granița în Etiopia ținându-și copilul în brațe pe 4 mai 2023.
Cel puțin 60 de copii blocați într-un orfelinat din Sudan au murit de foame sau răpuși de febră. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 60 de copii care sunt blocați într-un orfelinat din capitala Sudanului au murit în ultimele șase săptămâni de foame sau răpuși de febră, îngrijitorilor fiindu-le foarte greu să facă rost de hrană sau medicamente din cauza războiului civil care a blocat accesul la resurse, scrie The Guardian.

Situația s-a înrăutățit considerabil în ultimele zile. 26 de copii au murit doar în cursul weekendului trecut.

Suferința copiilor a fost dezvăluită de zeci de doctori, voluntari și responsabili din sănătate care cer ca orfelinatul al-Mayqoma din Khartoum să fie evacuat.

În filmările furnizate de angajații orfelinatului pot fi văzute trupurile copiilor morți, înfășurate în cearșafuri în așteptarea înmormântării.

Alte filmări îi arată pe copiii rămași în viață, mulți de vârste foarte mici, care poartă doar scutece și primesc apă cu porția de la o asistentă, într-o cameră.

Un angajat a explicat că cei mici au fost mutați acolo pentru că aripa orfelinatului în care locuiau înainte este acoperită de praf din cauza bombardamentelor.

"Este o situație catastrofală", spune Afkar Omar Moustafa, un voluntar care lucrează la orfelinat. "Este un lucru la care ne așteptam încă din prima zi de lupte".

Printre copiii care au murit se numără și bebeluși de trei luni, potrivit certificatelor de deces și a mărturiilor angajaților.

Vinerea trecută au murit 14 copii, iar sâmbătă alți 12. Situația a provocat consternare pe rețelele de socializare, iar o organizație caritabilă a reușit, duminică, să livreze alimente, medicamente și lapte praf, cu ajutorul UNICEF și al Crucii Roșii.

Angajații orfelinatului avertizează că alți copii ar putea muri și cer mutarea lor în afara capitalei, departe de luptele care au paralizat orașul.

Aceștia spun că luni, în orfelinat mai erau 341 de copii, printre care 165 de bebeluși cu vârste cuprinse între o lună și șase luni și 48 de bebeluși cu vârste cuprinse între șase luni și un an. Ceilalți copii au între un an și 13 ani.

Una dintre asistentele orfelinatului a povestit că în primele trei săptămâni ale conflictului, copiii au fost ținuți departe de ferestre, pentru a nu fi loviți de gloanțe.

"Arăta ca o închisoare. Toți eram prizonieri și nu puteam nici să ne uităm pe fereastră. Eram ca într-o capcană", a spus aceasta.

În tot acest timp, livrările de hrană, medicamente sau lapte praf s-au împuținat, pentru că îngrijitorii nu puteau să iasă din orfelinat și să ceară ajutor, spune Heba Abdalla, un fost copil crescut la orfelinat care lucrează acum ca asistentă acolo.

"Au fost multe zile în care nu am avut cu ce să hrănim copiii", spune ea. "Plângeau tot timpul pentru că le era foame", adaugă ea.

Orfelinatul de stat funcționează într-o clădire de trei etaje din centrul capitalei Khartoum. În această zonă s-au dat unele dintre cele mai intense lupte pentru putere între forțele armate loiale conducătorului Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan și fostul său adjunct, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, liderul organizației paramilitare numite Forțele de Susținere Rapidă. Cele două tabere au început conflictul armat pe 15 aprilie, iar armistițiile convenite au fost deseori încălcate.

Sindicatul Medicilor Sudanezi a transmis că în lupte au murit până acum 860 de civili, dintre care 190 de copii. Însă bilanțul este probabil mult mai mare.

Peste 1,6 milioane de oameni au fugit până acum în zone mai sigure din țară, ori au trecut granița în statele vecine pentru a scăpa de lupte. Alții sunt blocați în case și au acces greu la apă și hrană.

Potrivit UNICEF, peste 13,6 milioane de copii au nevoie urgentă de asistență umanitară în Sudan. Nouă milioane aveau nevoie de ajutor încă dinainte de războiul civil, din cauza condițiilor precare de trai, situația înrăutăținu-se considerabil în ultima lună.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri