Celălalt pericol nuclear, adesea ignorat, al Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
North-Korea-preparing-for-nuclear-test-at-Punggye-ri-officials-say

Existența unui program nuclear în Coreea de Nord nu comportă doar riscul unui atac balistic, ci și un alt soi de risc, puțin luat în calcul în elaborarea celor mai rele scenarii în legătură cu acest dosar de politică externă, atrage atenția platforma 38 North, un proiect al Institutului SUA-Coreea a Universității Johns Hopkins.

Este vorba despre siguranța instalațiilor nucleare nord-coreene. „Iresponsabilitatea lui Kim Jong-un este arhicunoscută și indică o posibilitate subevaluată și potențial devastatoare: aceea a unui accident nuclear în Coreea de Nord”, se arată într-un raport 38 North.

Altfel spus, cercetătorii se tem de faptul că un dezastru nuclear putea avea loc oricând în Coreea de Nord.

CITIȚI ȘI: Ce realitate înfiorătoare ascunde „boala-fantomă” din Coreea de Nord

De altfel, experții chienzi din domeniul siguranței nucleare au avertizat în luna septembrie că poligonul subteran de teste nucleare Punggye-ri este expus riscului de implozie. Iar TV Asahi din Japonia relata că 200 de muncitori ar fi murit după ce un tunel al instalației de testare nucleară s-ar fi prăbușit peste ei, afectat de nenumăratele cutremure de magnitudine mare care, susțin cercetătorii, ar fi fost provocate de testele nucleare.

În 2014, președintele de atunci al Coreei de Sud, Park Geun-hye, avertiza că instalațiile Centrului de Cercetare Științifică Nucleară din Yongbyon, cea mai importantă facilitate de profil din Coreea de Nord, sunt atât de dens conentrate, încât un incendiu ar putea cauza un dezastru ale cărui proporții vor depăși calamitatea petrecută la Cernobîl în 1986, amintește CNBC.

„Deși evaluarea lui Park este probabil o exagerare, potențialul unui accident nuclear nu este”, se mai arată în raportul 38 North.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri