Cele 2,5 secunde care i-au fost fatale lui Shinzo Abe. Filmările de la fața locului arată cât de greșit au acționat cei care-l păzeau

Data actualizării: Data publicării:
shinzo abe inainte sa fie asasinat
Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui eveniment electoral. Foto: Profimedia Images

Gărzile de corp ar fi putut să-l salveze pe Shinzo Abe dacă l-ar fi protejat conform normelor de securitate sau l-ar fi îndepărtat de zona atacului în cele 2,5 secunde dintre prima împușcătură și cea de-a doua, în care a fost rănit mortal, susțin mai mulți experți în securitate care au analizat filmările cu momentul asasinării  fostului premier japonez.

Eșecul de a-l proteja pe Abe de cea de-a doua serie de împușcături este urmarea unor deficiențe în securitatea lui Abe, au declarat experții japonezi și internaționali, citați de Reuters.

Asasinarea lui Shinzo Abe a șocat o națiune în care violența armată este rară, iar politicienii își fac campanie în mijlocul oamenilor. Autoritățile japoneze – inclusiv prim-ministrul Fumio Kishida – au recunoscut că au fost deficiențe de securitate, iar poliția a început o anchetă.  

Pe lângă experții în securitate, Reuters a vorbit cu șase martori care au văzut ce s-a întâmplat și a analizat mai multe videoclipuri disponibile online, filmate din unghiuri diferite, pentru a vedea detaliat cum s-au aplicat măsurile de securitate înaintea împușcării lui Abe.

În timp ce fostul premier în vârstă de 67 de ani vorbea oamenilor, atacatorul identificat de poliție drept Tetsuya Yamagami, 41 de ani a putut să vină nestingherit la câțiva metri de Abe, având la el o armă, potrivit unor imagini video.

„Ar fi trebuit să-l vadă pe atacator mergând intenționat în spatele lui Shinzo Abe și să intervină”, a declarat Kenneth Bombace, șeful Global Threat Solutions, care i-a asigurat securitate lui Joe Biden când era candidat la președinție.

Yamagami a ajuns la aproximativ 7 metri de Abe înainte să tragă primul foc și să rateze, au spus surse din anchetă. Apoi, el a tras al doilea foc, care a lovit, la aproximativ 5 metri. Gărzile de corp ai lui Abe nu păreau să fi format un cerc de securitate în jurul lui, a spus John Soltys, fost ofițer Navy SEAL și CIA acum vicepreședinte la firma de securitate Prosegur: „Nu supravegheau deloc mulțimea”.

Înregistrările video au arătat că, după prima împușcătură, Abe s-a întors și a privit peste umărul stâng. Două gărzi de corp încercau să se interpună între el și trăgător, în timp ce alți doi se îndreptau spre atacator.

Deși echipa de securitatea lui Abe l-a prins pe atacator câteva momente mai târziu și l-a arestat, a fost „o reacție greșită” ca parte a protocolului de securitate să meargă după atacator în loc să se îndrepte spre Abe pentru a-l proteja, a declarat Mitsuru Fukuda, profesor de la Universitatea Nihon specializat în managementul crizelor și terorism.

Nimeni nu a mers acolo unde era Abe”, a spus Yasuhiro Sasaki, fost polițist în prefectura Saitama de lângă Tokyo, care se ocupa de securitatea celebrităților.

Agenția Națională de Poliție, care supraveghează forțele locale de poliție, a declarat că uciderea lui Abe a fost rezultatul neîndeplinirii obligațiilor de către poliție și a declarat că a înființat o echipă pentru a revizui măsurile de securitate și protecție și pentru a lua în considerare măsuri concrete pentru a preveni ca un astfel de incident atât de grav să se repete.  

Recunoaștem că au existat probleme nu numai în răspunsul la fața locului, cum ar fi configurarea securității și protecției, desfășurarea personalului și procedurile fundamentale de securitate, ci și în modul în care a fost implicată Agenția Națională de Poliție”, a fost răspunsul primit de Reuters.

Reuters nu a putut să-l contacteze pe Yamagami, care rămâne în custodia poliției, pentru comentarii și nu a putut stabili dacă are un avocat.

Imaginile arată patru gărzi de corp în zona în care vorbea Abe vorbea, potrivit lui Koichi Ito, fost sergent la echipa specială de asalt a Departamentului de Poliție Metropolitană din Tokyo, acum consultant de securitate. 

El a adăugat că echipa de securitatea ar fi putut opri seria de împușcături dacă ar fi fost vigilentă și ar fi comunicat.

„Chiar dacă au ratat asta, a existat o fereastră de mai mult de două secunde înainte de al doilea atac, așa că cu siguranță ar fi putut preveni asta. Dacă Abe ar fi fost protejat corespunzător, ar fi putut fi evitată această tragedie”, a spus el. 

Când fostul prim-ministru a început să vorbească, Yamagami a putut fi văzut în imaginile video, în fundal, bătând din palme.

În timp ce Yamagami mergea în spatele lui Abe, echipa de securitatea nu părea să ia măsuri, arată filmările.

Abe ar fi trebuit să aibă o gardă de corp personală pentru protecția sa apropiată și directă care să-l scape, a spus un membru al Serviciului de Securitate Diplomatică al SUA, care protejează diplomații înalți și demnitarii străini.

Katsuhiko Ikeda, fost comandant al poliției din Tokyo, care a condus securitatea pentru summiturile Grupului celor Opt din Japonia din 2000 și 2008, a spus că situația ar fi fost diferită dacă o gardă personală a lui Abe ar fi fost suficient de aproape pentru a ajunge la el într-o secundă sau două.

Fostul premier japonez Abe a fost împuşcat cu o armă improvizată vineri în timp ce participa la un miting electoral la Nara (vestul Japoniei) în cadrul campaniei pentru alegerile senatoriale, la finalul cărora PLD, din care făcea parte, a câştigat cu un scor confortabil.

Tetsuya Yamagami, presupusul său asasin, arestat imediat după atac, este un fost membru al Forţei maritime de autoapărare, marina japoneză. Potrivit surselor poliţieneşti citate de media locale, bărbatul în vârstă de 41 de ani a vizionat videoclipuri pe YouTube în care se arată cum se poate confecţiona o armă de foc artizanală precum cea utilizată în atac.

Abe, un politician care a marcat profund politica ţării sale, a deţinut recordul în calitate de cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, post pe care l-a ocupat în 2006-2007, apoi, din nou, de la sfârşitul anului 2012 până în vara lui 2020. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri