Cele 9 țări europene care își vor face o forță militară comună

Data publicării:
nato soldati americani elicopter - flickr nato

Nouă state membre ale Uniunii Europene vor semna un acord pentru înfiinţarea unei forţe militare comune, o iniţiativă susţinută şi de Marea Britanie, scrie News.ro, care citează The Guardian.

Iniţiativa a aparţinut preşedintelui francez Emmanuel Macron, iar noua forţă militară va avea ca scop coordonarea soldaţilor într-un mod rapid pentru a gestiona crize din întreaga lume.

Miniştrii Apărării din Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania şi Portugalia sunt aşteptaţi să semneze acordul luni, la Luxemburg.

De când a preluat puterea noul guvern, Italia şi-a retras susţinerea iniţială, dar Roma nu a exclus o viitoare implicare.

Decizia statelor UE a provocat îngrijorarea NATO, unde oficialii sunt preocupaţi de o posibilă distanţare a europenilor faţă de SUA. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se află în Luxemburg pentru discuţii privind securitatea europeană.

Florence Parly, ministrul Apărării din Franţa, a declarat pentru Le Figaro: „Apărarea Europei necesită o cultură comună (...) Termenele limită şi deciziile din UE durează prea mult în comparaţie cu cât ar trebui într-o situaţie de urgenţă”.

Iniţiativa de Intervenţie Europeană se află în afara structurilor Uniunii Europene, astfel că Marea Britanie va putea fi implicată.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri