Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA: Testele pentru anticorpi de coronavirus pot da rezultate greşite în jumătate din cazuri

Data publicării:
proba analiza de laborator
Medicii analizează probe de laborator. FOTO: Getty Images

Testele de anticorpi utilizate pentru a determina dacă persoanele au fost infectate în trecut cu noul coronavirus ar putea fi greşite în jumătate din cazuri, arată Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), scrie CNN.

Testele pentru anticorpi, adesea numite teste serologice, urmăresc să stabilească dacă o persoană este imună la Covid-19 după ce a fost infectată deja cu noul coronavirus.

Aceste teste nu sunt însă suficient de precise, avertizează CDC.

În cadrul populațiilor, testele dau rezultate mai precise dacă boala testată este frecventă în populație. Dacă o infecție a afectat doar un procent mic de persoane testate, chiar și o marjă foarte mică de eroare într-un test va fi mărită.

Dacă doar 5% din populația testată are virusul, un test cu o precizie de peste 90% poate tot pierde jumătate din cazuri, a stabilit CDC.

Rezultatele testelor serologice nu ar trebui utilizate pentru a lua decizii cu privire la grupuri de persoane, precum cele din şcoli, cămine sau penitenciare, potrivit CDC.

Totodată, aceste rezultate nu ar trebui folosite pentru a lua decizii cu privire la revenirea persoanelor la locul de muncă, transmite Centrul de specialitate al SUA.

Pericolul cel mai mare este că un rezultat fals pozitiv va face o persoană să creadă că a fost infectată, când, de fapt, nu a fost.

Există puține dovezi în legătură cu faptul că infectarea le oferă oamenilor imunitate la infecții ulterioare, însă medicii se îngrijorează că oamenii se vor comporta ca și cum ar fi imuni dacă primesc un test de anticorpi pozitiv.

Pentru a obţine rezultate cât mai aproape de adevăr, persoanele ar trebui testate de două ori şi rezultatele comparate, mai arată CDC.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri