Cercul Arctic este lovit de un fenomen fără precedent, cauzat de temperaturile anormal de mari

Data publicării:
temperaturi peninsula scandinava

Cel puțin 11 incendii de vegetație au izbucnit în zona Cercului Arctic, în Suedia, țara cel mai dur lovită de temperaturile anormal de mari care au cuprins Pensinsula Scandinavă în această vară, relatează The Guardian.

Suedia a cerut asistență de urgență din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a stinge incendiile izbucnite pe o suprafață mare. Cel puțin patru comunități din nordul țării au fost evacuate din calea flăcărilor, iar zeci de mii de oameni au fost avertizați să rămână în case, cu ferestrele închise, pentru a evita intoxicarea cu fum. În plus, transportul feroviar a fost întrerupt în zonă.

Satelitul de observație a Pământului, Copernicus, arată peste 60 de incendii în Suedia, însă și Norvegia, Finlanda sau Rusia au fost afectate de fenomenele extreme. Norvegia a trimis șase elicopetere ale pompierilor pentru a le veni în ajutor suedezilor, în timp ce Italia trimite două avioane Canadaair CL-415s, care poate căra și arunca 6.000 de litri de apă.

În vestul Suediei, operațiunile pompierilor au fost oprite, lângă pădurea Älvdalen, de teamă că temperaturile neobișnuit de mari ar putea cauza explozia proiectilelor nedetonate din timpul războiului.

Suedia s-a mai confruntat cu incendii de vegetație și în trecut, însă niciodată pe o suprafață atât de extinsă și atât de aproape de Cercul Arctic. De altfel, acest fenomen extrem s-a răspândit și în zone precum Groenlanda, Alaska, Siberia sau Canada, toate regiunile confruntându-se acum cu incendii de vegetație spontane, pe suprafețe considerabile.

Autoritățile suedeze avertizează că riscul de incendii este „extrem de ridicat” în următoarea perioadă, când temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri