Cerere de anchetare privind modul de numire a procurorului portughez în Parchetul european condus de Kovesi

Data publicării:
EU Referendum - Strasbourg The Seat Of The EU Parliament
Parlametul european. Foto: GettyImages

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a cerut joi Comisiei Europene să declanşeze o anchetă asupra alegaţiilor grave privind neregulile produse în numirea de către guvernul portughez a procurorului acestei ţări în Parchetul European (EPPO).

„Abordarea înşelătoare utilizată de guvernul portughez pentru a-şi promova candidatul preferat în nou formatul EPPO provoacă o preocupare gravă. Sunt întrebări la care trebuie să se răspundă în privinţa metodelor utilizate şi a legitimităţii numirii procurorului în lumina noilor informaţii”, a avertizat vicepreşedintele grupului PPE în PE, Esteban Gonzalez Pons, se menţionează într-un comunicat transmis Agerpres.

„Îi cerem preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să lanseze o anchetă imediată asupra acestei chestiuni şi să întreprindă orice acţiune este necesară pentru rectificarea situaţiei. Nu vrem ca greşelile guvernului portughez să păteze şi să afecteze imaginea EPPO în acest moment crucial. I-am adresat cererea noastră în scris preşedintei Comisiei”, a mai afirmat Pons, care vorbeşte în numele colegilor săi eurodeputaţi care au co-semnat scrisoarea, Monika Hohlmeier şi Jeroen Lenaers.

Este vital ca integritatea EPPO să fie protejată, a afirmat la rândul ei Monika Hohlmeier, preşedintă a Comisiei pentru control bugetar a PE. „Comportamentul ministrului portughez al justiţiei riscă independenţa şi credibilitatea EPPO. Guvernul portughez ar trebui să retragă candidatul, în special într-un moment în care Portugalia prezidează Consiliul UE. Alegerea dlui (José) Guerra a fost bazată pe argumente false prezentate de guvernul portughez şi a fost făcută împotriva recomandării comitetului de selecţie european”, a mai declarat Hohlmeier, citată în comunicatul PPE.

Când un stat membru furnizează informaţii false instituţiilor UE, ducând la o decizie a Consiliului bazată pe informaţii greşite, acesta încalcă Tratatele UE, inclusiv obligaţia de cooperare loială, şi ameninţă statul de drept, mai scriu eurodeputaţii în scrisoarea adresată preşedintei executivului UE Ursula von der Leyen.

Noua instituţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi, are rolul de a investiga fraude financiare în UE

Scandalul declanşat de numirea procurorului portughez în cadrul EPPO a condus luni la demisia unui înalt responsabil din Ministerul Justiţiei de la Lisabona, potrivit agenţiei EFE.

Un juriu internaţional de experţi a apreciat că opţiunea cea mai bună pentru Portugalia ar fi numirea în acest post a magistratei Ana Carla Mendes de Almeida, dar guvernul de la Lisabona nu a fost de acord şi a susţinut un alt magistrat, José Guerra, care era a doua opţiune a respectivului juriu.

Guvernul portughez a motivat în scris către Bruxelles această desemnare, atribuindu-i lui José Guerra funcţii şi responsabilităţi pe care în realitate nu le-a avut. Se menţiona astfel că acesta a fost „procuror general adjunct”, când de fapt el a fost doar procuror, că a fost responsabil al unei secţii „a celui mai mare departament naţional pentru delicte economico-financiare”, deşi era vorba despre o responsabilitate doar la nivel regional, ori că a condus o investigaţie într-un caz relevant, dar nu acesta fusese rolul său în acel proces.

Polemica declanşată de această numire a determinat şi intervenţia preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, urmată de demisia directorului general pentru politică judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei, Miguel Romero, cel care a transmis Bruxellesului biografia procurorului José Guerra.

Acesta din urmă este unul din cei 22 de procurori ai colegiului noului Parchet European (EPPO), format dintr-un procuror din fiecare stat membru al UE care participă la această iniţiativă.

Noua instituţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi, are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri