Charles Michel: UE trebuie să analizeze cererea de aderare a Ucrainei și să răspundă cererii „legitime” a Kievului

Data publicării:
Charles Michel ascultă discursul lui Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului European.
Charles Michel ascultă discursul lui Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului European. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană va trebui să analizeze cu seriozitate cererea Ucrainei de aderare la UE și să răspundă cererii „legitime” a Kievului, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel. El a vorbit în Parlamentul European după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost aplaudat în picioare după un discurs ținut prin videoconferință din țara sa, invadată de Rusia.

„Va fi dificil, știm că există opinii diferite în Europa. Consiliul va trebui să analizeze cu seriozitate cererea simbolică, politică și legitimă care a fost făcută și să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și clară”, a spus Michel, citat de The Guardian.

Mai multe țări, inclusiv România, au anunțat că susțin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare deschisă publicată ieri, președinții 8 țări – Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria și Slovenia - au cerut statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă discuțiile de aderare.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că și Budaesta sprijină această inițiativă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această dimineață că România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, alături de cea a a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE.

Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski a spus că țara ar trebui să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență.

În discursul său din Parlamentul European de astăzi, Zelenski a spus că „Ucraina plătește un preț foarte mare pentru idealurile europene: mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă”.

„Cel mai bun sprijin pentru ucraineni va fi dovada reală a aspirațiilor noastre europene. Aderarea la UE a fost susținută de majoritatea cetățenilor ucraineni”, a continuat el.

„UE va fi mai puternică cu Ucraina. Ne-am dovedit puterea. Dovediți că nu ne veți lasa baltă. Dovediți ca sunteți într-adevăr europeni și lăsați lumina sa câștige în fața întunericului”, a mai spus Zelenski.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri