China a angajat zeci de mercenari britanici ca să-i învețe pe piloții chinezi să distrugă avioanele și elicopterele NATO

Data actualizării: Data publicării:
Avioane de luptă f16 și f22
În jur de 30 de foști piloți britanici de avioane și elicoptere militare sunt acum în China unde îi antrenează pe piloții armatei chineze să contracareze capacitățile avioanelor NATO. Foto: Profimedia Images

China a recrutat zeci de foști piloți militari britanici ca să îi învețe pe membrii forțelor armate din China să înfrângă avioanele și elicopterele militare occidentale, ceea ce reprezintă un „pericol pentru interesele Marii Britanii”, au dezvăluit oficialii, potrivit Sky News.

Unul dintre oficiali a spus că în jur de 30 de foști piloți de avioane rapide și elicoptere, ademeniți cu salarii de 240.000 de lire steriline pe an, sunt acum în China unde îi antrenează pe piloții Armatei de Eliberare a Poporului, o situație descrisă drept o încălcare a securității uluitoare de un analist din domeniul apărării.

Un ofițer superior în retragere al Forțelor Aeriene Regale a spus: „Uau... este îngrozitor. Ce le-a trecut prin minte?”

Situația este atât de gravă încât serviciul de informații al Ministerul Apărării a emis marți o „alertă de amenințare” pentru a avertiza membrii activi ai personalului militar, dar și pe cei retrași din activitate împotriva acestor practici.

Pilot f35
Foștii piloți ai forțelor aeriene britanice sunt ademeniți în China cu salarii de până la 240.000 de lire sterline pe an. Foto: Profimedia Images

China folosește servicii de recrutare străine, inclusiv o companie din Africa de Sud, pentru a căuta personalul militar, potrivit oficialului occidental, iar Marea Britanie nu are capacitatea de a opri schemele de recrutare ale Chinei.

Schemele de recrutare ale Chinei, „un pericol pentru Marea Britanie și interesele Occidentului”

Oficialul occidental a spus că schemle de recrutare reprezintă „un pericol pentru Marea Britanie și interesele Occidentului” și sunt privite cu „îngrijorare și dezaprobare” de guvern.

Toți foștii membri ai personalului militar britanic care au acceptat să îi instruiască pe piloții din China „sporesc aproape sigur cunoștințele și capacitățile armatei chineze”, potrivit oficialului.

Avion militar Harrier
China caută piloți cu multe ore la bordul avioanelor de război britanice și NATO, precum avioanele militare Typhoon, Tornado și Harrier (în poză) care operau de pe portavioanele birtanice, Foto: Profimedia Images

În ciuda pericolului pentru securitatea națională, Marea Britanie pare să nu aibă puterea de a opri schemele de recrutare sau să îi oblige pe foștii militari britanici să își abandoneze joburile de instructori ai piloților chinezi.

„Luăm măsuri pentru a descuraja actuali și foști piloți să fie recrutați și vrem să evităm percepția Chinei că tăcerea noastră anterioară în această privință ar fi o acceptare sau aprobare a acestei activități”, a spus oficialul occidental.

China caută și foști piloți de F35, avionul de luptă de ultimă generație al SUA

China caută piloți cu multe ore la bordul avioanelor de război britanice și NATO, precum avioanele militare Typhoon, Tornado și Harrier care operau de pe portavioanele birtanice, pentru a-și învăța proprii piloți să le contracareze capacitățile.

„Nu îi învață pe piloții chinezi să zboare avioane occidentale”, a explicat oficialul. „Iau piloți occidentali cu multă experiență pentru dezvoltarea de tactici și capacități ale forțelor aeriene chineze”.

Avioane de luptă de ultimă generație f35
China ar fi încercat să recruteze și foști piloți care s-au antrenat pe F35, avioanele de luptă de ultimă generație ale Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

China ar fi încercat să recruteze și foști piloți care s-au antrenat pe F35, avioanele de luptă de ultimă generație ale Statelor Unite, dar și piloți de elicoptere militare britanice, precum Wildcat și Merlin.

Analistul Francis Tusa a spus că dezvăluirile sunt „năucitoare”. „Să fim onești, China este un inamic. Ca atare, avem cetățeni britanici care au decis că interesele lor sunt cel mai bine servite învățându-l pe dușmanul nostru cum să ne învingă. Acest lucru este incredibil de înspăimântător.”

Parlamentul britanic a introdus marți o nouă legislație menită să mărească puterea guvernului de a monitoriza indivizii și companiile care lucrează pentru state ostile sau pentru entități străine și care încearcă să influențeze politicile interne ale Regatului Unit.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri