China „a luat cu forța un obiect plutitor” remorcat de un vas al marinei filipineze în Marea Chinei de Sud

Data publicării:
Nave ale gărzilor de coastă ale Chinei și Filipinelor
Membrii echipajului chinez au tăiat cablul cu care marinarii filipinezi remorcau „obiectul plutitor” înainte de a-l confisca. Foto: Profimedia Images

Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forța „un obiect plutitor” despre care se crede că ar face parte din resturile unei rachete chinezești și pe care marina filipineză îl remorca spre insula pe care o controlează în Marea Chinei de Sud, au anunțat oficiali militari filipinezi, potrivit The Guardian.

Vasul chinez a blocat calea bărcii filipineze de două ori înainte de a lua cu forța resturile de rachetă care pluteau în ocean, a dezvăluit viceamiralul Alberto Carlos, care a menționat că nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

Cea mai nouă confruntare din disputata Mare a Chinei de Sud a avut loc la doar câteva ore înainte ca vicepreședintele american Kamala Harris să viziteze Filipine, acolo unde oficialul american a venit să discute întărirea alianței de securitate dintre cele două state.

Într-o declarație făcută înainte de întâlnirea de luni, Harris a spus că SUA s-au „angajat cu fermitate” să apere regulile și normele internaționale în Marea Chinei de Sud.

Centru de lansare spațială Wenchang, China
Rachete lansate din Wenchang (în poză), centrul de lansare în spațiu de pe insula Hainan a Chinei, în ultimele luni au transportat materiale de construcție și provizii pentru stația spațială chineză. Foto: Profimedia Images

„Un atac armat asupra Filipinelor, forțelor armate, vaselor sau avioanelor statului în Marea Chinei de Sud ar declanșa angajamentele Statelor Unite de apărare comună”, a spus Harris.

Navele gărzii de coastă a Chinei au mai blocat în trecut vasele de aprovizionare ale forțelor filipineze care operează în apele disputate, dar confiscarea de obiecte aflate în posesia armatei unei alte națiuni reprezintă o acțiune mult mai îndrăzneață.

Obiectul plutitor recuperat cu forța „prin tăierea lanțului de remorcare”

Carlos a spus că marinarii filipinezi, folosind o cameră cu rază lungă de pe insula Thitu – controlată de Filipine – au observat rămășițele rachetei plutind în derivă, conduse de valuri puternice în apropierea unui banc de nisip aflat la 500 de metri de insulă.

Aceștia au legat obiectul plutitor de barca lor și au început să îl tragă înapoi spre insulă. În timp ce se întorceau spre mal, marinarii filipinezi „au văzut că vasul gărzii de coastă a Chinei cu numărul 5203 se apropia de locația lor, blocându-le apoi cursul prestabilit de două ori”, a relatat Carlos.

Membrii echipajului chinez au folosit o barcă gonflabilă pentru a „recupera cu forța obiectul plutitor în cauză prin tăierea lanțului de remorcare atașat” de barca marinarilor filipinezi.

Subi-insulă-China
Reciful Subi, Marea Chinei de Sud, ocupat, dezvoltat și militarizat de China, 2015. Insula Thitu, administrată de Filipine, se află la mai puțin de 25 de kilometri distanță. Foto: Profimedia Images

Un purtător de cuvânt al armatei filipineze a precizat că obiectul metalic plutitor era asemănător cu alte resturi de rachete chinezești recuperate din apele filipineze în ultima perioadă.

„Pentru că era vorba de un obiect neidentificat și nu era o problemă de viață și de moarte, echipa noastră a decis să se întoarcă”, a mai spus oficialul armatei filipineze.

Insulele militarizate din Marea Chinei de Sud

Rachete lansate din Wenchang, centrul de lansare în spațiu de pe insula Hainan a Chinei, în ultimele luni au transportat materiale de construcție și provizii pentru stația spațială chineză.

Subi-China
Reciful Subi, ocupat și transformat în bază militară de China. Captură foto: Google Maps.

China a fost acuzată în trecut că a permis mai multor bucăți de rachetă să cadă înapoi spre Pământ în mod necontrolat, iar guvernul filipinez a înaintat multe proteste diplomatice împotriva Chinei în legătură cu acțiunile agresive pe care le întreprinde în Marea Chinei de Sud.

China a transformat mai multe insule din cele șapte recife disputate din zonă în baze militare protejate cu sisteme de lansare a rachetelor, pe trei dintre ele construiind aerodromuri, potrivit oficialilor americani din domeniul securității.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri