China a trimis din nou avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Forţele taiwaneze, în stare de alertă de nivel ridicat

Data actualizării: Data publicării:
Avioane de luptă taiwaneze urmărind bombardiere chineze în spațiul aerian al Taipeiului
Imagine cu caracter ilustrativ în care poate fi observat un avion F-16 al Taiwanului și un bombardier chinez H-6. Sursă foto: Profimedia Images

Forţele aeriene ale Taiwanului au ridicat de la sol mai multe avioane de vânătoare, după ce 18 aeronave militare chineze au pătruns în zona de apărare aeriană a țării, a anunţat, vineri, ministerul apărării de la Taipei, relatează Reuters.

Incursiunile aeriene chineze în Taiwan au loc frecvent în ultimii doi ani. Potrivit sursei citate, China consideră că insula independentă de facto este un teritoriu care îi aparţine. În prezent, Taiwanul este într-o stare de alertă de nivel ridicat, deoarece există temeri că Beijingul ar putea folosi ocazia creată de invazia rusă în Ucraina şi ar putea efectua o manevră militară similară, arată Reuters, precizând însă că guvernul taiwanez nu a semnalat niciun indiciu privind iminenţa unui atac.

Incidentul de vineri a fost departe de amploarea celui din 23 ianuarie, când 39 de aeronave militare chineze au participat la o incursiune pe scară largă în spaţiul defensiv al Taiwanului. Ulterior, în astfel de încălcări au fost implicate mult mai puţine avioane.

Conform ministerului taiwanez al apărării, în misiunea de vineri au fost implicate 12 avioane de vânătoare chineze - şase J-11 şi şase J-16 - precum şi două bombardiere H-6. Cu sprijinul unei aeronave anti-submarin Y-8, bombardierele au zburat către sudul Taiwanului pe deasupra Canalului Bashi dintre insulă şi arhipelagul Filipinelor. Celelalte avioane au survolat nord-estul Insulelor Pratas, controlate de Taiwan, aflate la marginea Mării Chinei de Sud.

Taiwanul a reacţionat trimiţând avioane de vânătoare pentru a-i avertiza pe piloţii chinezi şi a desfăşurat rachete antiaeriene pentru a "monitoriza activităţile", conform terminologiei standard folosite la Taipei pentru reacţiile în astfel de cazuri.

Nu au avut loc tiruri, iar avioanele chineze nu au intrat în spaţiul aerian al Taiwanului, ci doar în zona de identificare pentru apărarea antiaeriană, mai extinsă, monitorizată şi patrulată de taiwanezi pentru a asigura timpul necesar de răspuns la ameninţări.

Ministerul Apărării de la Beijing nu a comentat imediat acuzaţiile, mai scrie sursa citată de Agerpres.

În trecut, China a susţinut că astfel de misiuni au obiectivul de a apăra suveranitatea naţională şi de a se opune "complicităţii" cu forţe străine - o aluzie voalată la sprijinul militar acordat Taiwanului de Statele Unite. Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a obţine controlul asupra insulei, iar Strâmtoarea Taiwan este în continuare un punct periculos din punct de vedere militar, menţionează Reuters.

Japonia a raportat săptămâna aceasta că opt nave militare chineze, inclusiv un portavion, au trecut printre insulele din arhipelagul Okinawa, la nord-vest de Taiwan.

Tot în această perioadă, Taiwanul a efectuat exerciţii militare, inclusiv cu rachete, anunţate dinainte, în largul coastelor de sud şi sud-est ale insulei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri