China amenință din nou SUA și Taiwan după ce șeful Camerei Reprezenanților a anunțat că se va întâlni cu președinta de la Taipei

Data actualizării: Data publicării:
Kevin McCarthy la microfon în Congres
Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA. Foto: Profimedia Images

China a reacționat din nou cu agresivitate la anunțul că președintele Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Kevin McCarthy se va întâlni cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. Guvernul Chinei a transmis că „se opune ferm” întâlnirii și a amenințat că își „va apăra cu fermitate suveranitatea”.

Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid pro-independenţă a Tawainului, are prevăzută o escală în SUA la revenirea dintr-un turneu diplomatic în America Centrală. Republicanul Kevin McCarthy a confirmat că se va întâlni cu Tsai Ing-wen în California, miercuri.

„China se opune ferm (...) ca preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a treia oficialitate a administraţiei americane, să se întâlnească cu Tsai Ing-wen”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze.

„China va urmări îndeaproape evoluţia situaţiei şi îşi va apăra cu fermitate suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a spus Mao.

China consideră insula Taiwan, cu 23 milioane de locuitori, drept una din provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

De cealaltă parte, Taiwanul încearcă să echilibreze două poziții concurente la nivelul establishment-ului său politic - una care susține reunificarea pașnică pe modelul „o țară, două sisteme”, din Hong Kong și celalaltă care susține declararea Taiwanului ca stat independent de China. Experiența din Hong Kong nu dă Taiwanului mari speranțe că-și va putea păstra stilul de viață democratic după o posibilă unificare cu China dictatorială a lui Xi Jinping.

De altfel, RPC nu a deținut niciodată în existența sa insula Taiwan, cele două guverne, de la Beijing și Taipei, fiind multă vreme concurente în ce privește legitimitatea de a guverna întreaga Chină, timp de o lungă vreme.

SUA au recunoscut Republica Populară China în 1979 şi, teoretic, nu ar trebui să aibă niciun contact oficial cu Republica China (Taiwan), în virtutea „principiului unei singure Chine” apărat de guvernul de la Beijing.

În august 2022, Nancy Pelosi, preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, a vizitat totuşi Taiwanul, provocând furia Chinei, care a replicat cu exerciţii militare de mare amploare în jurul insulei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri