China amenință SUA cu „represalii” după ce Taiwanul a cumpărat tunuri de 750 de milioane de dolari de la americani

Data actualizării: Data publicării:
Tun autopropulsat M-109 A6 Paladin, modelul pe care SUA intenționează să-l vândă Taiwanului
Tun autopropulsat M-109 A6 Paladin văzut printr-un colimator. Foto: Profimedia Images

Beijingul a denunţat „o încălcare a suveranităţii sale” şi a ameninţat cu „represalii” după aprobarea de către SUA a vânzării unor piese de artilerie către Taiwan, echipamente militare destinate să ajute insula împotriva unei potenţiale invazii chineze, relatează AFP.

Taiwanul, cu o populaţie de 23 milioane de persoane, se bucură de un sistem politic democratic. Teritoriul insular este condus din 1945 de un regim („Republica Chinei”) care s-a retras aici după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 la finalul războiului civil chinez.

„Republica Populară Chineză", cu capitala la Beijing şi condusă de Partidul Comunist Chinez, consideră insula drept o parte a teritoriului său. Beijingul ameninţă că va recurge la forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă de către Taipei.

SUA, principalele aliate ale Taiwanului, au aprobat miercuri vânzarea către Taiwan a unor tunuri autopropulsate pentru o valoare de 750 milioane de dolari (633 milioane de euro).

Acordul, care mai trebuie aprobat de către Congres, vizează vânzarea a 40 de sisteme de artilerie, mai exact obuziere autopropulsate cu şenile, model M109 A6, calibrul 155 mm. Aceasta este prima vânzare majoră de arme de la preluarea mandatului prezidenţial de către Joe Biden în ianuarie.

Tunurile americane ar putea ajuta Taiwanul în contracararea unei invazii terestre a insulei de către armata chineză

Conform ministerului taiwanez de Externe, tunurile autopropulsate sunt menite să ajute insula „să aibă o apărare solidă ca o stâncă” şi să menţină „pacea şi stabilitatea în regiune”.

Acest proiect „încalcă suveranitatea Chinei”, a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a subliniat că Beijingul a „protestat oficial” pe lângă SUA, informează Agerpres.

„China va lua măsuri ferme de represalii, corespunzătoare şi necesare, în funcţie de evoluţia situaţiei” şi a deciziei Congresului american, a avertizat acelaşi purtător de cuvânt.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei. Cu toate acestea, rămâne principalul său furnizor de arme.

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, din partea unui partid care militează în mod tradiţional pentru independenţă.

Armata chineză şi-a înmulţit survolurile în Zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a insulei şi simulează cu regularitate operaţiuni de debarcare în cadrul unor exerciţii militare.

„În faţa expansiunii militare şi a provocărilor continue ale Chinei, guvernul nostru va consolida apărarea şi securitatea naţionale cu o hotărâre neclintită de a apăra viaţa oamenilor şi modul nostru de viaţă liber şi democratic”, subliniază într-un comunicat Ministerul de Externe taiwanez.

Armata taiwaneză este mult sub capacitatea forţelor armate chineze şi o mare parte din armamentul său, inclusiv flota sa de avioane de vânătoare, este depăşită.

Tunurile achiziționate de Taiwan de la SUA ar putea juca un rol esenţial în contracararea unei invazii, permiţând armatei taiwaneze să tragă direct asupra navelor de desant care transportă trupe şi să bombardeze plajele de debarcare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri