China este pregătită să izoleze Taiwanul. Care sunt pașii prin care Beijingul ar putea obține capitularea insulei fără să o invadeze
Data actualizării: Data publicării:
Blocada navală este una dintre cele mai puternice opțiunii militare pe care Xi le are la dispoziție pentru a forța Taiwanul să capituleze în fața autorității Beijingului. Foto: Profimedia Images
Armata Chinei este mai pregătită decât a fost vreodată ca să încercuiască Taiwanul, să o izoleze de restul lumii și să încerce să o facă să cedeze în fața presiunii Beijingului. Blocada insulei ar fi un act de război care ar declanșa o criză globală. Iată cum cred experții din SUA și Taiwan că forțele chineze, atât marina militară, cât și miliția maritimă, ar putea acționa împreună pentru a forța capitularea insulei revendicate de China, potrivit unei analize The Wall Street Journal.
Cu cât China se pregătește mai mult, cu atât mai mare este riscul ca Beijingul să treacă pe neașteptate de la multele exerciții militare pe care le-a organizat în care simulează o blocadă a Taiwanului la o operațiune reală.
Blocada este una dintre cele mai puternice opțiuni militare pe care Xi le are la dispoziție pentru a forța Taiwanul să capituleze în fața autorității Beijingului. Invazia militară ar fi o opțiune mult mai dură, dar ar fi și o provocare mai mare pentru o armată a Chinei care este tot mai performantă, dar căreia îi lipsește experiența reală pe câmpul de luptă.
China a dezvoltat o gamă largă de forțe – militare, civile și ambivalente – care ar putea participa la blocada Taiwanului, începând cu un asalt aerian asupra infrastructurii insulei, precum instalații militare, energetice, porturi și aeroporturi. Avioanele de luptă, elicopterele și dronele invadează spațiul aerian.
Navele de război încercuiesc insula, păstrând distanța față de coasta Taiwanului pentru a evita rachetele anti-navă lansate de la sol.
Blocada este una dintre cele mai puternice opțiunii militare pe care Xi le are la dispoziție pentru a forța Taiwanul să capituleze în fața autorității Beijingului. Foto: Profimedia Images
Un grup naval de luptă în frunte cu un portavion se plasează la sud-est de Taiwan, de unde poate lansa avioane militare J-15 care să intimideze și să descurajeze forțele americane și orice alte forțe care ar vrea să intervină.
Garda de coastă a Chinei efectuează misiuni în apropiere de țărm, în timp ce navele civile ale miliției maritime chineze îndeplinesc orice sarcini rămân neacoperite.
Pentru a ține navele comerciale la distanță, submarinele chineze plasează mine în jurul porturilor principale ale Taiwanului, care sunt monitorizate constant de autoritățile navale chineze, în timp ce mai multe vase de transport și de croazieră sunt mutate în zonă astfel încât să blocheze de tot accesul oricărei nave străine.
Navele de transport își târăsc ancorele pe fundul mării în încercarea de a tăia zeci de cabluri submarine cu fibră optică ce furnizează Taiwanul cu internet. Atacurile cibernetice țintesc comandamentul militar și sistemele financiare ale Taiwanului.
China are acum mai multe nave militare decât SUA
China are capacitatea de a ataca Taiwanul. Forțele sale aeriene operează în jur de 1.900 de avioane de luptă și 500 de bombardiere, în timp ce forțele de rachete au peste 3.000 de rachete care pot lovi insula, potrivit Pentagonului.
În scenariile de blocadă prevăzute de SUA, Taiwan și alții, atunci când asaltul aerian al Chinei va începe, marina sa militară – cea mai mare din lume, cu peste 370 de nave – va fi deja în acțiune.
China are acum mai multe nave militare decât SUA. În 2030, China ar putea avea până la 425 de nave de război – cu o treime mai multe decât SUA.
Toate cele șase submarine nucleare ale Chinei înarmate cu rachete balistice se află sub comanda unor forțe militare care ar participa direct într-un conflict cu marina militară a Taiwanului, potrivit Pentagonului.
Garda de coastă a Chinei a susținut în luna octombrie că a reușit să încercuiască în totalitate Taiwanul pentru prima dată, publicând o hartă în care se vedea dispunerea în formă de inimă a navelor sale în jurul insulei.
Toate cele șase submarine nucleare ale Chinei înarmate cu rachete balistice se află sub comanda unor forțe militare care ar participa direct într-un conflict cu marina militară a Taiwanului. Foto: Profimedia Images
Blocadă sau carantină: China are mai multe opțiuni
Taiwan se bazează pe importuri în proporție de 96% în privința resurselor pe care le folosește pentru a genera electricitate: petrol, cărbune și gaze naturale.
O blocadă a insulei ar însemna că Taiwanul trebuie să se bazeze pe rezervele sale strategice, să cedeze în fața Beijingului sau să rămână în beznă.
Insula importă și 70% din tot necesarul său de alimente – o altă vulnerabilitate critică în cazul unei blocade.
Prin această strategie, China ar putea testa apărarea Taiwanului, în timp ce îi sufocă economia și îi subminează determinarea de a rezista.
În afară de o blocadă totală, Beijingul ar avea și capacitatea de a impune o carantină, în care forțele navale chineze interceptează navele care transportă mărfuri esențiale pentru Taiwan, perturbând mai puțin rutele de transport ale Chinei.
În afară de numărul mare de vase pe care se poate baza pentru a impune fizic carantina, China are și avantajul că ar putea interzice accesul la piața sa uriașă pentru toate companiile maritime care nu respectă regulile impuse de Beijing.
China ar putea, de asemenea, să blocheze vasele care transportă gaze naturale prin Marea Chinei de Sud, acolo unde Beijingul și-a consolidat controlul asupra unor teritorii contestate.
Taiwanul se pregătește acum pentru eventualitatea în care China va încerca să invadeze insula în 2027. Foto: Profimedia Images
Cei mai mulți experți militari susțin că forțele armate chineze nu sunt pregătite pentru lansarea unei invazii amfibii de partea cealaltă a Strâmtorii Taiwan.
Poziția președintelui Statelor Unite în legătură cu Taiwanul probabil că joacă un rol crucial în calculele pe care și le face Beijingul înainte de a lua vreo decizie în acest sens.
Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, angajamentul Statelor Unite pentru protejarea Taiwanului nu mai este la fel de sigur, în special după acțiunile pe care le-a luat în privința sprijinului pentru Ucraina.
Scenariul de coșmar pentru Taiwan privind blocada insulei „vine de fapt de la izolaționismul american, scenariu în care Statele Unite ar decide să se separe total de problemele din Strâmtoarea Taiwan”, a spus Huang Chung-ting, analist militar din Taipei.
Pe termen scurt, sunt mai mari șansele ca Beijingul să impună o carantină, în loc de o blocadă sau de lansarea unei invazii, potrivit experților.
O astfel de decizie ar testa voința Statelor Unite și a altor aliați de a răspunde prin acțiuni concrete și i-ar permite Chinei să stabilească o nouă normalitate pe mare.