China le cere ambasadelor străine să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe clădiri

Data publicării:
China le cere ambasadelor străine să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe clădiri
China le cere ambasadelor străine să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe clădiri. Foto: Profimedia Images

China le atrage atenția ambasadelor străine de pe teritoriul său că sunt obligate să respecte regulile chineze și le cere să înlăture semnele de sprijin pentru Ucraina de pe fațade, potrivit Kyodo.

China le-a cerut ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale cu sediul la Beijing să nu mai folosească faţadele clădirilor lor pentru „propagandă politică”, făcând referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina, au indicat mai multe surse diplomatice din capitala chineză marţi, potrivit Agerpres, care citează Kyodo.

Multe ambasade la Beijing au montat panouri cu steagul Ucrainei şi mesaje de susţinere în limbile chineză şi engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-şi arăta solidaritatea cu această ţară, invadată de Rusia în februarie 2022.

O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi „să evite să provoace conflicte între state”.

Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, și pare că niciunul nu s-a conformat solicitării.

Printre ambasadele la Beijing care îşi expun sprijinul pentru Ucraina sunt cele ale Canadei, Germaniei şi Poloniei.

China a trimis de luni un emisar special în Ucraina, Rusia, Polonia, Franţa şi Germania pentru a promova negocieri de pace în războiul din Ucraina. Criticii au însă dubii că Beijingul poate acţiona ca mediator date fiind relaţiile sale apropiate cu Moscova.

În nota diplomatică se mai spune că ambasadele şi organizaţiile internaţionale sunt 'obligate să urmeze legile şi regulile chineze', chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state.

Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităţilor sexuale.

Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucţionarea exprimării de către un stat a poziţiei sale şi că ei nu se vor conforma notei diplomatice.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri