China pornește represalii împotriva Japoniei și Coreei de Sud din cauza restricțiilor impuse cetățenilor chinezi

Data publicării:
călător verificat de un lucrător sanitar la ieșirea din avion
Foto: Profimedia Images

China a început o campanie de represalii împotriva vecinilor săi din Asia, ca urmare a restricțiilor anti-Covid impuse călătorilor chinezi – guvernul de la Beijing a hotărât suspendarea vizelor de scurtă durată pentru cetățenii japonezi și sud-coreeni, relatează Reuters.

Ambasada chineză de la Seul a anunțat că suspendă emiterea de vize de scurtă ședere pentru cetățenii sud-coreeni. Agenția niponă de presă, Kyodo, a relatat că o măsură similară a fost luată împotriva cetățenilor japonezi.

China și-a redeschis granițele duminică, înlăturând ultimele restricții care făceau parte din strategia sa „zero Covid”, abandonată brusc după o serie de proteste fără precedent.

Cu virusul liber să se răspândească, acum, China a renunțat inclusiv la a mai face publice bilanțuri și raportează un număr infim de decese, în ciuda transmiterii intense a virusului și a faptului că serviciile funerare abia mai pot face față numărului uriaș de cereri.

SUA, Coreea de Sud, Franța, dar și alte țări au reimpus restricții cetățenilor chinezi ca urmare a focarului necontrolat care mătura țara de la sfârșitul anului trecut.

Unele țări au ridicat semne de întrebare cu privire la transparența Chinei în ce privește numărul real de cazuri și decese, iar experții independenți au spus că se așteaptă la cel puțin un milion de decese în China în acest an. Experții din Statele Unite au ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la potențiale mutații ale virusului.

Deși și China impune prezentarea unui test negativ pentru cei care vor să intre în țară, oficialii chinezi au amenințat, săptămâna trecută, cu represalii împotriva țărilor care cer teste cetățenilor chinezi.

Ambasada chineză la Seul a transmis pe canalul său oficial de WeChat că își va ajusta regulile privind vizele doar când Coreea de Sud renunță la „restricțiile discriminatorii”. China a anunțat că a luat măsuri similare împotriva Japoniei.

Guvernul de la Beijing respinge criticile în ce privește datele sale Covid și spune că sunt „încercări motivate politic de a mânji succesul său” în gestionarea pandemiei și că orice viitoare mutații vor fi, probabil, mai infecțioase dar mai puțin virulente.

Presa de stat chineză continuă să susțină că situația din China nu este problematică, iar mai mulți oficiali sanitari vorbesc de cifre în scădere, în ciuda dovezilor că situația este încă gravă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri