China reacționează virulent după teoria care sugerează că virusul făcea ravagii încă din august

Data publicării:
spitale china getty
FOTO: Getty Images

Autorităţile de la Beijing au respins şi au calificat drept ''ridicol'' studiul realizat de Harvard Medical School, potrivit căruia primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan chiar la finalul verii trecute sau la începutul toamnei, adică mult mai devreme decât se credea până acum, potrivit Reuters, citat de Agerpres

Răspunzând unei întrebări referitoare la această cercetare în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a spus: ''Cred că este ridicol, incredibil de ridicol, să vii cu o astfel de concluzie bazată pe observaţii superficiale precum volumul traficului''.

Studiul a fost bazat pe imagini satelitare ce reflectă tiparele de deplasare în zona spitalelor şi datele introduse în motoarele de căutare care sugerează că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019.

Cercetarea, care nu a fost supusă analizei unui comitet ştiinţific, are la bază imagini satelitare din parcările spitalelor din Wuhan - unde boala a fost identificată pentru prima dată la sfârşitul anului 2019 - şi cuvinte introduse în motoarele de căutare precum ''tuse'' sau ''diaree''.

''Deşi nu putem confirma dacă volumul crescut a fost asociat în mod direct cu noul virus, dovezile noastre susţin alte lucrări recente conform cărora izbucnirea a avut loc înainte de identificarea din piaţa Huanan (Wuhan)", se arată în cercetare.

Paul Digard, expert în virologie la Universitatea din Edinburgh, a spus că folosirea informaţiilor referitoare la cuvinte introduse în motoarele de căutare şi imagini satelitare ale traficului din apropierea spitalelor pentru a detecta izbucnirea unor focare epidemiologice ''este o idee interesantă cu o oarecare validitate''.

Cu toate acestea, a mai spus expertul, datele sunt doar corelative şi, aşa cum au observat cercetătorii de la Harvard, nu pot identifica o cauză. ''Este o cercetare interesantă, dar nu sunt sigur că ne duce prea departe'', a spus Keith Neal, profesor de boli infecţioase şi epidemiologie la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri